Gogoljeva komedija “Ženidba” u režiji Ane Đorđević i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, najbolja je predstava na trećem Ambijentalnom pozorišnom festivalu “Tvrđava teatar”, održanom u smederevskoj tvrđavi od 11. do 20.  avgusta.

“Zdušnom igrom ansambla, jarkim likovima koje jedna jedina opsesija uzima pod svoje i infatilizuje, spojem grotesknog i melodramskog, prohujale epohe i savremenosti, ova somborska predstava s lakoćom i ironijom i dakako, ne bez dobrog sporta – kako bi rekao siroti Bert Breht – iznela ideju Gogoljevog komada da je čovek sam sebi pakao”, obrazložio je žiri svoju odluku.

Kajgana iz nagrađene predstave ostavio je najveći utisak na ovogodišnji žiri, te je titula za najbolju mušku ulogu dodeljena glumcu Narodnog pozorišta iz Sombora, Ninoslavu Đorđeviću , za tumačenje Gogoljevog lika. “Kajganu, kao sociopatsku ličnost, prepunu strahova i manija, minuciozno nam ih otkrivajući, Ninoslav Đorđević je glumio, istovremeno i kao opasnog za druge i kao benignog čudaka, gradeći humor koji je u sebi imao nešto opasno. Smejali smo se do suza liku s kojim se najradije nikada ne bismo sreli”.

02. Završen “Tvrđava teatar”

Prošle godine za ulogu u “Čovekovoj tragediji”, a ove za Vešticu sa zapada u predstavi “Čarobnjak iz Oza”, glumica Novosadskog pozorišta Emina Elor uspela je dva puta zaredom na Tvrđava teatru da osvoji nagradu za najbolju žensku ulogu. “Emina Elor je u stanju da i u manjim ulogama, kakva je ova, postigne maksimalni glumački učinak i najsnažnije dejstvo na gledaoce”, utisak je stručnog žirija.

01. Završen “Tvrđava teatar”

Nagradu za najbolju režiju dobio je Zoltan Puškaš, reditelj predstave “Čarobnjak iz Oza” koju je izvelo Novosadsko pozorište, a ove godine dodeljena je i specijalna nagrada za društveni angažman u predstavi “Brat”, nastaloj u koprodukciji teatra Koreja iz Leća i Pokretnog alternativnog teatra omladine Smederevo (PATOS). Nagradu je primio Miljan Gubernić.

04 Završen “Tvrđava teatar”

“Ova predstava ne samo da je, u divnom obliku, udružila profesionalce, amatere, naturščike; Rome, Srbe i Italijane; manuelne radnike i intelektualce; siromašne i boljestojeće, već je pokazala ono najviše – da granica između pozorišta i života ne mora da postoji i da, shodno tome, pozorište može da popravlja život”.

Uručivanjem ovih nagrada uz “Lisabonsku priču” beogradskih fadista, solista Baleta Narodnog pozorišta Beograd, naraciju Maje Volk u koreografiji Aleksandra Saše Ilića u Smederevskoj tvrđavi zatvoren treći “Tvrđava teatar”. Žiri je radio u sastavu Ljiljane Todorović, Zlatka Pakovića i Branka Dimitrijevića.


Velimir Mladenović je student francuskog jezika i književnosti. Između ostalih listova piše i za b92.net. Zanima ga učenje stranih jezika, istorija, književnost… Voli da putuje i uglavnom je na putu.

Comments