Poslednjih godina minimalizam je pojam o kome se priča na svakom koraku. Postoji u modi, dizajnu enterijera, izdaju se knjige i pišu blogovi na ovu temu, a sve češće se spominje i lifestyle koji neguje minimalistički način života. Ukoliko pogledate svoj Instagram feed verovatno ćete shvatiti da ga je preplavio novi osećaj minimalizma koji izgleda prilično drugačije od skandinavskih stilova na koje ste navikli – mislite o manje posedovanja (stvari, pre svega), svetlijih boja i elegantnih silueta. U određenom smislu, to je mnogo zabavnije, a sve je inspirisano australijskim dizajnom.

“Australijski minimalizam u dizajnu doma predstavlja uredan prostor sa rafiniranim izborom završnih obrada, materijala, nameštaja i dekora koji rade zajedno umesto da se ističu”, objašnjava kreativna direktorka australijske firme za dizajn enterijera Studio CD, Claire Driscoll. Minimalizam se uglavnom opisuje kao jednostavnost i elegancija u praksi.

Razumljivo je da minimalizam može da zastraši. On je zapravo pokušaj da živimo isključivo sa onim stvarima koje su nam nužno potrebne; dakle, “manje je više”. Na neki način, to je namerno udaljavanje od eksplozije konzumerizma i materijalističkog načina života koji već decenijama vlada u čitavom svetu.

Zbog čega je australijski minimalizam novi skandinavski šik e1581684333596 Zbog čega je australijski minimalizam novi skandinavski šik

Australijski dekor se oslanja na širi spektar nijansi. “Minimalistički prostor može biti raznobojan kroz igru nijanse na nijansi boje ili svetlih i bogatih boja”, dodaje Driscoll. To znači da zaista možete pustiti svoju ličnost da zasija, što je, kako kaže Claire Driscoll, najvažniji deo: “Verujem da dom treba da odražava vlasnika ili porodicu, tako da je razumevanje ko ste i kako volite da živite neophodno”.

Takođe, više se oslanjate na komade inspirisane prirodom što će sobu učiniti toplijom i privlačnijom za boravak. Nije nužno urediti čitavu prostoriju u skladu sa motivima prirode, ali dobro odabrani komadi nameštaja pretvoriće odabrani kutak u pravu eko oazu.

Comments