Slušajte podkast ili umirujuće zvuke

Ukoliko teško tonete u san, predlažemo vam da pred spavanje slušate umirujuće zvuke prirode ili pak podkast ili audio-knjigu, sa naratorom koji ima umirujuć glas. Audio sadržaj neće vas toliko dekoncentrisati koliko vizuelni, a može vas umiriti i pomoći vam da fokusirate misli i utonete u san. Takođe, aplikacije za meditaciju takođe mogu biti praktične pred odlazak u san.

Odaljite tehnologiju od kreveta

Telefon i računar ne bi trebalo da stoje pored kreveta, iako većina nas telefon drži upravo uz jastuk – zarad jutarnjeg buđenja. Blizina tehnologije svakako nije dobra po naš organizam, a uz to telefon pored kreveta često će nas privlačiti da skrolujemo do beskonačnosti, što svakako nije dobro u kasnim satima.

Obratite pažnju na sobnu temperaturu

Isto kao što tokom dana uključujete grejalicu ili klimu, i redovno održavate optimalnu temperaturu u stanu – to bi trebalo da radite i tokom noći. Ukoliko vam je u sobi isuviše vruće ili zagušljivo, ili pak hladnije nego što bi trebalo – imaćete smetnje u snu jer vašem organizmu neće biti komforno i on neće moći da utone u lak san. Optimalna temperatura za san je izeđu 17 i 19 stepeni, ali vodite se i ličnim potrebama.

Ozbiljno shvatite insomniju ukoliko je imate

Ako se borite sa ozbiljnom insomnijom i čestim nesanicama, nemojte mučiti sebe i živeti bez pronalaska rešenja, u muci i umoru. Konsultujte se sa svojim lekarom ili pak psihoterapeutom o tome šta može biti uzrok ovog problema, i zatim aktivno radite na njemu.

Naslovna fotografija: instagram.com/nordicstylereport

Jovana Pantić

Comments