Da budem iskrena, do pre skoro godinu dana uopšte nisam razmišljala o misteriji zvanoj “zdrav život”. Ni u jednom smislu. Radila sam šta sam htela, pila i jela takođe, prosto, uživala sam u životu i svemu što on pruža onako kako mi je to u tom trenutku padalo na pamet. Rekla bih “mladost-ludost”, ali s obzirom na to da sam i dalje mlada, bolje je da kažem da je to bilo samo “ma, boli me uvo” stav, bez preteranog razmišljanja o posledicama. Naravno, nisam ja doživela ne znam kakve posledice svog nezdravog života jer se nisam baš ni ponašala u stilu “seks, droga, rokenrol”, ali od kada sam počela da radim i budem ono kao odrasla i odgovorna osoba (koliko je to moguće), shvatila sam da mi određene stvari više ne prijaju. I tada sam se baš rastužila jer sam shvatila da ulazim u neko čudno doba koje je ni tamo, ni ovamo, kada si i dalje “mlad i lud”, u suštini, ali polako ali sigurno moraš da ideš na stranu na koju prirodno treba da kreneš – u pravcu “nisam više mala”. Bezveze je, da, ali što se pre navikneš i prihvatiš, biće ti bolji i zanimljiviji taj novi život kada završiš studije, počneš da radiš, a možda čak i pronađeš ljubav svog života sa kojom si spremna da staneš na ludi kamen, što bi rekli matorci.

Elem. Kada dakle dođeš u to šućmurasto vreme kada si ni na nebu ni na zemlji, moraš da promeniš svoje životne navike. Jer počinješ da razmišljaš o tome šta bi mogla da učiniš da se osećaš bolje. Evo šta sam ja shvatila i primenila u jednom trenutku otkrovenja:

Moraš dovoljno da spavaš

Ranije sam bez problema mogla da izlazim u grad, zaspim u 5 ujutru, a onda u 7 ustanem za posao i lagano izdržim ceo radni dan. Da ne pominjem vreme kada nisam imala nikakve obaveze osim predavanja koja sam izbegavala uvek kada sam mogla i koja su pretežno bila u večernjim terminima. U nekom trenutku sam prosto shvatila da mi to ne prija. Ne mogu. Neću! Odmor mi je najvažniji jer kada sam dovoljno naspavana, imam dovoljno energije za sve, a uz to se i osećam dobro, ništa me ne boli, dobro sam raspoložena… Sve je sjajno! Neću ni da pominjem neke dugoročnije benefite redovnog i kvalitetnog sna.

Moraš da piješ dovoljno vode

Znam da je to prilično dosadno, vući stalno sa sobom flašicu sa vodom i piti svako malo, ali kada shvatiš da ti koža izgleda umorno, sivo, ispijeno, da je suva, a da ti se svuda gomila celulit – shvatićeš i to da je hidratacija jako važna, koliko spoljašnja, u vidu nege, toliko i ona unutrašnja. Voda nije bitna samo za tvoj izgled, već i za tvoje zdravlje.

zdrave navike Zdrave navike koje će ti promeniti život (BLOG)
Comments