Bila sam još u osnovnoj školi kada sam krenula na prvu “letnju dijetu”, što je na neki način dobro, jer sam svoju disciplinu prema hrani razvila u ranim danima, a loše jer zapravo nikada nisam imala značajan višak kilograma, ali ko je to tada mogao da mi objasni? Činjenica da su su moje drugarice na bazenu i četrdeset stepeni izgledale daleko bolje od mene (u mojoj glavi), dok su ih dečaci gurali u bazen, bila je potpuna poražavajuća za mene, jer nikada nisam volela svoje telo i nikada se nisam osećala prijatno. Iste večeri sam se oprostila sa lagodnom i bezbrižnom ishranom i počela striktno da pazim o namirnicama koje unosim (čitaj, ne unosim).

Taj pritisak o letnjem savršenom telu potrajao je i do današnjeg dana, jer nikada sebi nisam mogla da dopustim dugotrajne hirove u ishrani koje imaju sve one prirodno vitke devojke. Naravno, leto donosi predivan preplanuo ten, sunce u kosi i so na koži, ali i dodatni pritisak (zbog kog ludimo) da potpuno izbacimo pastu iz svog jelovnika. Istina je da je svako telo “bikini telo” i da cela poenta zdravog života o tome kako se osećaš, a ne samo kako izgledaš (ali to već znaš).

Umesto tužne ishrane i štetnog društvenog pritiska koji je takvu ishranu uslovio, ovog leta odluči da se posvetiš zdravstvenim ciljevima kako bi se osećala najbolje moguće. Ukoliko ti je potrebno da se osećaš bolje, srećnije i energičnije, od prvog do poslednjeg dana leta, evo nekoliko zdavih rezolucija kojih ćemo se ovog leta pridržavati, kako bismo se osećali bolje u svom telu, baš kakvom jeste.

Kupuj sezonske namirnice

Najlakše je pridržavati se zdrave ishrane leti kada naše telo žudi za lakšom hranom, jer povrće i voće odjednom zvuče jednako dobro kao pasta i pica. Kako bi iskoristila najbolje od onoga što ti leto nudi potrudi se da češće posećuješ pijace (misli na sočni paradajz, sveže jagode i slatki kukuruz). Osnovna lista namirnica i recepata duplo je ukusnija i uzbudljivija leti, jer obroci su puni voća i povrća, a u međuobrocima ćeš sigurno posegnuti sa svežom lubenicom, umesto za čipsom.

nadine primeau N7 uZpi 4Ug unsplash e1592303521979 Zdrave rezolucije kojih ćemo se pridržavati ovog leta

Slobodno pojedi desert

Najbolja rezolucija zdrave ishrane jeste da se prepustiš desertu uvek kada osetiš jako želju. Ignorisanje žudnje za slatkišima vrlo lako može dovesti do prejedanja slatkišima, a sigurna sam da to ne želiš. Međutim, ukoliko se stvarno trudiš da ideš u korak sa svim zdravim rezolucijama potrudi se da za sebe spremiš desert koji je koristan za tvoje telo, osim što je ukusan. Na primer, u svoju ishranu uvrsti čokoladu sa visokim procentom kakaa, grčki jogurt sa medom, ili domaći sladoled od avokada ili čokolade. Na ovaj način ne samo da ćeš svom jelovniku dodati mnoge hranljive sastojke, već ćeš i zadovoljiti svoju potrebu za slatkišima.

mana5280 Ao QR1 4gE4 unsplash e1592303597491 Zdrave rezolucije kojih ćemo se pridržavati ovog leta
Comments