Lekari koji brinu o našem telu i duhu, bilo da su u pitanju nutricionisti, psiholozi ili doktori opšte prakse, svi se slažu u jednoj stavci: previše vremena trošimo na žaljenje i previše negativno doživljavamo sve što nam se dešava. Ljudi i najbanalnije probleme, poput onih sa ishranom i pokušajima da izgube kilograme doživljavaju isuviše tragično.

Ukoliko konsultacija traje od 30 do 45 minuta, klijentu je potrebno 15 minuta pre no što kaže bilo šta pozitivno o sebi, objašnjava profesionalna nutricionistkinja.

Takođe, poistuvećuje se sa svojim problemom i zaboravlja da poseduje i neke druge kvalitete, kao i da je većina stvari izlečiva i da nema potrebe za tolikom negativnošću i posmatranjem stvari na taj način, jer postoje mnogo gori zdravstveni problemi.

Konsultujući se sa kolegama, doktorima iz raznih branši, ova nutricionistkinja je napravila spisak stvari za koje smatra da bismo svi trebalo prestati da radimo kada dođemo na zakazan pregled, naročito ukoliko isti plaćamo.

Ne budite tako negativni, ima i gorih stvari

I eto vas, uspeli ste. Našli ste konačno slobodnog vremena, zakazali ste termin i sada ste tu ispred čekaonice i proklinjete osobu koja se nalazi unutra, jer vi ste došli na vreme i čekate već 15 minuta! Svoje mišljenje o nepoštovanju vašeg vremena i celokupnom sistemu, našli ste za shodno da podelite i sa prijateljima na Facebooku.

Zatim su vas konačno prozvali, seli ste naspram vašeg lekara, on vas je pitao: Šta vas dovodi danas? I vi ste počeli sa odugovlačenjem i blaćem sebe. “Znam da je glupo, ali eto brine me znate… Znam da je totalno sumanuto i da vas verovatno ovo niko nije pitao, ali eto ja sam hipohondar i sve me to zanima..” i slično.

home stressed Zdravi i pravi: Pet stvari koje treba da znate pre odlaska kod lekara

Samo prestanite sa tim. Pre nepuna dva minuta ste šizeli, jer čekate duže svoj zakazan termin, a sada ste vi ti koji odugovlače svoj sopstveni termin, i neko čeka zbog vas. Recite šta imate, obrazložite svoj problem, lekar je tu da vam pomogne i neće imati predrasude o vama.

Prestanite da se poistovećujete sa svojim problemom

Kao prvo i poslednje, vi niste debeli. Imate masno tkivo, ali to ne znači da ste vi to masno tkivo. Isto tako imate i untrašnje organe, pa to ne znači da ste vi ti untrašnji organi. Shvatate li razliku između toga? Zdravstveno stanje može da vas okupira, ali ne smete se poistovećivati sa tim zdravstvenim stanjem, vi niste samo to.

Niti treba da gledate na lečenje kao na nešto negativno što se vrti oko vaše bolesti, te sebi i drugima ponavljati kako ste bolesni. Sve što radite, način na koji se lečite, radite to da biste se osećali bolje. Znači ne pazite šta jedete zato što imate dijabetes, već jedete dobro da biste se osećali dobro. Shvatate li poentu?

Kvalitetan san je izuzetno važan

Spavanje je način na koji se vaše telo oporavlja od proteklog dana i priprema se za sutra. Ukoliko se ne odmorite dovoljno tokom vremena predviđenog za noćni san, nikada nećete biti u stanju da iskoristite sutrašnji dan u potpunosti, iz prostog razloga što ćete se brže umoriti i nećete imati snage za sve.

321 Zdravi i pravi: Pet stvari koje treba da znate pre odlaska kod lekara

Možda ste bili isuviše umorni da primetite i razumete važnost kvalitenog sna, kao i njegovog nedostatka, ali istraživanja pokazuju da najgore što činimo našem ogranizmu jeste nedovoljan san. Nedostatak sna čini da izgledate, osećate se i čak razmišljate lošije. Smanjuje kvalitet vašeg života generalno, utiče na probleme sa težinom, vremenom koji uspevate da posvetite poslu, generalno koncentraciji i vremenu koje provodite sa drugima.

Obratite pažnju na svoj metabolizam

Statičnost i stres, kao i godine, dovode do usporavanja metabolizma, to nije ništa neuobičajeno, ali ukoliko se ne možete setiti kada ste poslednji put išli na wc, imate problem, koji je mnogo veći no što možda mislite.

Ukoliko redovno ne praznite creva ili ukoliko je to sve ređe, odmah zakažite pregled kod lekara. Usporen metabolizam može prerasti u ozbiljan problem, prvenstveno onaj sa hemoroidima, a nakon toga se stvari mogu još zakomplikovati. Da biste izbegli ovu neprijatnu pojavu, neophodno je da u svoju ishranu uključite namirnice bogate vlaknima, kao i da povećate fizičku aktivnost.

Odgovornost

Vaše sopstveno dobro je samo vaša odgovornost, te budite odgovorni prema sebi.

Ukoliko vas zabole leđa, na primer, setite se šta ste mogli uraditi pogrešno da dođe do tog neugodnog osećaja. Verovatno ste spavali u nezgodnoj poziciji ili sedeli u istoj, možda ste i preopteretili kičmu. Kako god da okrenete vi ste sami odgovorni za to što vam se dešava, i neophodno je da to shvatite na pravi način.

Ukoliko na vreme reagujete, nećete imati problem, a blagovremena reakcija je odgovornost prema sebi.

Maja Bunčić

Comments