Lako je zaljubiti se, ali osećanja ne grade stabilne veze – zdravi odnosi, koji izdržavaju test vremena, zahtevaju mnogo svesnog ulaganja i posvećivanja. Postoji mnogo načina na koje možete jedno drugom pružiti podršku, a stručnjaci izdvajaju nekoliko najvažnijih stvari, koje svi parovi treba da znaju i kultivišu u svom odnosu.

Zdravi odnosi i prostor u vezi

Uzmite u obzir osnovno pravilo – kako radite jednu stvar, tako radite i sve ostalo. Vaš odnos prema sebi modeluje kako ćete se odnositi prema svima ostalima, uključujući i partnera.

Kada postanete previše prepleteni u vezi, neke stvari postaju preplavljujuće – ako primećujete da vam neka ponašanja i neobičnosti koje su vam bile simpatične kod partnera, postaju dosadne, to može biti znak da vam treba malo više prostora u vezi. Previše vremena zajedno može dovesti dotle da jedno drugo uzimate zdravo za gotovo i da previdite suštinu vašeg partnera kao pojedinca.


Zdravi odnosi zahtevaju dovoljno zdrave individualnosti – neka vaš partner bude vaš najpouzdaniji saveznik, ali ne zaboravite da odvojite vreme za svoje lične strasti, prijateljstva i interesovanja van veze.

Davanje prostora zapravo dovodi do zbližavanja i čini da ono što radite zajedno osećate kao dragocenost koju čuvate i negujete.

Davanje prostora služi emocionalnoj regulaciji, očuvanju individualnosti, izražavanju poverenja i pažljivom čuvanju odnosa od preopterećenosti stalnim prisustvom.

Tokom razdvojenog vremena, stvorite prostor u kome ćete se osećati kao protagonista svog života – vi ste više od uloga koje igrate u društvu, više nego partner, prijatelj, član porodice, kolega… Uživajte u aktivnostima i interesovanjima koja vas čine srećnim i ponašajte se prema sebi sa uvažavanjem koje želite da vam pokažu vaši najmiliji.

Negujte i izražavajte radoznalost

Želite da poznajete svaki deo bića svog partnera i želite da on poznaje vas – delite sa njim najdublje i najbolnije stvari iz svog života i ovaj nivo ranjivosti daje pristup punoći bića. Doživljavate jedno drugo u najsirovijem i najautentičnijem izdanju.

Ipak, koliko god da delite, rast i razvoj su konstantni i neprestano otkrivaju nove slojeve vaših ličnosti i daju novu perspektivu. Zato je ključno da ostanete radoznali, kako biste zajedno istraživali nepoznate teritorije. Izbegavajte pretpostavku da jedno drugo u potpunosti poznajete i razumete – tako se štitite od uzimanja zdravo za gotovo.

Najbolji zdravi odnosi su najviše orijentisani na rast i neuroplastičnost – koja se odnosi na sposobnost mozga da stvara nove neuronske puteve, kao odgovor na različita iskustva. Prihvatite da ćete se stalno menjati i u različitim situacijama upoznavati različite aspekte partnera, prihvatajte neočekivano i negujte prilagodljivost.

Zdravi parovi su stalno radoznali – postavljaju jedno drugom pitanja i uče jedno o drugom, što omogućava da se bolje postave u sukobima i neslaganjima, težeći da se razumeju, umesto da se brane i napadaju.

Pročitajte i ovo: Načini na koje „čitanje misli“ nanosi štetu vašim odnosima

U svakom odnosu nesuglasice su neizbežne – zdravi odnosi se razlikuju od ostalih po načinu na koji parovi pristupaju sukobima, težeći da shvate problem i perspektivu partnera i da pronađu rešenja i kompromise. Sposobnost da pregovarate o razlikama, saosećajno upravljate sukobima i otvoreno izražavate zabrinutost, imperativ je u zdravim odnosima. Neizrečene brige i nezadovoljstva stvaraju rascep u vezi – što manje delite, emocionalna distanca se povećava, dok ne počnete da internalizujete svoja osećanja i pribegavate nezdravom protestnom ponašanju.

Trudite se da komunicirate bolje – obrađujte argumente, izražavajte emocije, potvrđujte partnerovu perspektivu, preuzimajte odgovornost i obećavajte da ćete sledeći put razumeti više – nećete biti uvek dobri u tome, ali ćete se truditi da budete bolji i to je najvažnije.

Uključite se u proces popravke nakon sukoba, preusmerite fokus na ljubav i poštovanje, prevazilazeći potrebu za pobedom u raspravi.

Odgovornost za kompatibilnost

Parovi često imaju jaku spoljnu vezu, ali se bore sa istinskim osećanjem bliskosti – ova unutrašnja nepovezanost proizilazi iz fundamentalnog odsustva kompatibilnosti, nedostatka emocionalne veze koja je neophodna da bi odnos opstao.

Pojam kompatibilnosti izveden je iz latinske reči „compati“ koja znači „patiti sa“ – kompatibilan partner je vaš „sapatnik“, neko ko je u stanju da vas voli i u vašim najmračnijim trenucima, videći i dalje ono najbolje u vama. Partner nije sjajan objekat vaše projekcije ljubavi, već stvarna osoba sa svojim nedostacima, povredama i slepim uglovima.

Prava kompatibilnost se proteže daleko iznad deljenja zajedničkih ciljeva i vrednosti – te sličnosti možete imati sa većinom ljudi. Kompatibilnost je svestan izbor koji pravite širom otvorenih očiju, rešeni da stojite jedno uz drugo u svakom trenutku, a naročito onda kada je teško, bolno, naporno, neizvesno – u trenucima kada partner ne može ništa da ponudi, jer je na svom najnižem nivou. U tom smislu, zdravi odnosi i ljubav koju kultivišu, predstavljaju odgovornost, nemeru i rešenost da budete jedno drugom stub podrške i da budete svesni težine tog izbora. Vi birate da podržavate jedno drugo u dobru i u zlu, stvarajući sigurnost koja vam je potrebna.

Zdravi odnosi mogu biti pokretači

Poznato vam je da postoje različiti stilovi vezanosti, od kojih je samo jedan zdrav – bezbedna vezanost, koja se razvija u detinjstvu u odnosu sa roditeljima. Međutim, zdravi odnosi i bezbedan stil privrženosti može se razviti i u odraslom dobu, iako iz detinjstva nosite izbegavajuće i anksiozne stilove.

Sigurna vezanost se može kultivisati kroz različite pristupe – terapiju, samorefleksiju, duhovne prakse… Ovaj proces omogućava da otkrijete osećaj celovitosti u sebi i da zajedno sa partnerom regulišete i usvojite nova iskustva. U sigurnoj vezi, partner postaje katalizator za samootkrivanje – jedno drugom postajte ogledalo i otkrivate slojeve sebe koji zahtevaju isceljenje, pažnju rast.

Ako ste ranije bili u toksičnim vezama, sigurna veza može biti posebno izazovna, jer učite kako da komunicirate o svojim potrebama, dok stvarate siguran prostor da prerastete nezdrave obrasce.

Zdravi odnosi se neće spontano razviti ili desiti preko noći – svakodnevni napor i ulaganje pažnje, energije, razumevanja, vremenom postaje lakši, dok zajedno rastete u tom procesu.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda zdrava veza?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments