Kad govorimo o dijeti, obično mislimo na estetsko skidanje viška kilograma, da bismo bolje izgledale na plaži. Većina žena se opusti u zimskom periodu, pa su dijete i vežbe sve aktuelnije kako se bliži leto. I većina žena uspeva da skine tih nekoliko kilograma viška, bez velike muke, kao što ih posle ponovo nabaci, čini se, trostruko brže nego što ih je skinula. I to je ta neka klackalica na kojoj većina žena balansira bez prevelikog opterećivanja, bez neke značajne discipline i bez drastičnih rezultata.

Ona druga priča o težini, dijeti i realnim učincima, odnosi se na stvarne probleme sa kilažom. Kao, recimo, ovo.

Žena koja je postigla veliku pobedu, ne može da posluži nikome kao reklama za pre i posle, jer nije dostigla standarde propisane zgodnoće. To što je sebi promenila život, izašla iz začaranog kruga zavisnosti i otvoreno govorila o tome na svom blogu – pružajući svojim iskustvom ogromnu podršku onima koji imaju sličan problem, nije za javni primer. Možemo da joj se divimo i da nas inspiriše ovako privatno, ali možemo li da gledamo njenu sliku u bikiniju, koja bez cenzure pokazuje posledice transformacije koju je njeno telo pretrpelo, a da nam ne bude neprijatno?

U kolike licemere nas je pretvorila potrošačka industrija, koja trguje mladošću i lepotom?

Običan višak kilograma tretiramo kao nekulturan estetski problem, u istoj klasi kao bubuljice, podočnjaci, tanke usne i nedajbože, nausnice. Kozmetička, modna i farmaceutska industrija plivaju u milionima, zarađenim na ženskoj nesigurnosti, potrebi za usavršavanjem i nedostižnim seksepilom nedostižnih likova foto-modela, manekenki i filmskih zvezda, kojima je posao da prodaju snove o nedostižnom. Debeli filmski glumci igraju u tipskim komedijama i nikada nisu glavni junaci ljubavnih drama, trilera i akcija. Zamislite erotsku scenu sa damom od preko sto kilograma.

2f7c13232e13404e23cfd28dd9d8bff9 L Zdravlje i ishrana: Dijeta, realnost i lepota

Ne, nikako. Debeli ljudi su dobroćudni i smešni, nemaju valjda takve porive. Ili barem, zašto mi moramo da znamo za njih. I tek, zašto bismo to morali da gledamo? Kad možemo da mislimo da je sav svet oko nas prosto savršen, samo se mi eto, ne uklapamo, sa svojih pet kilograma viška, dlakama na nezgodnim mestima, masnim tenom i isušenim krajevima, ali srećom, pa sve to možemo da poravimo uz malo discipline. I neizbežnog trošenja novca, energije, zdravlja i pameti.

Normalne, obične žene valjda se i ne pojavljuju u bikiniju tamo gde može svako da ih vidi i da se zgrozi što imaju strije, celulite, ožiljke od carskih rezova, duple stomačiće i vanserijske guzice.

Teror mladosti i vitkosti nadvladao je realnost i naveo nas da se stidimo, grozimo i bojimo svega što nije jurnjava za sopstvenim repom.

Jer većina žena nema ni filmsku lepotu, ni manekensku težinu, ni foto-modelske noge, a ako im se umesto poruke da treba da budu zadovoljne sobom i neguju, vole i čuvaju ono što su im priroda i genetika namenile, utuve stid i osećanje krivice, potrošačko društvo prosperira. Nauštrb integriteta.

Na društvenim mrežama u poslednje vreme povremeno se pojavljuju realne fotografije nagih tela običnih žena i tela žena sa očiglednim posledicama porođaja, koje snimaju umetnički fotografi ili hrabri pojedinci.

Ah, kako bi bilo zanimljivo da umesto onih tupavih akcija, a sad svi promenite profilnu sliku i stavite ovu, zbog podrške neznamčemu, pokrenemo jednu, a sad svi kačimo svoje golišave slike bez da uvlačimo stomak, podešavamo svetlo i slikamo se za reklamu – zbog podrške pravu obične žene na realan fizički izgled.

Izvor fotografija: dijetezamrsavljenje.info, dijetezamrsavljenje.info

Aleksina Đorđević

Comments