Slika15 Zeleni čaj   zdravlje i lepota u šoljici

Polja zelenog čaja u Japanu

Miris tog napitka nežnozelene boje i kiselkastog ukusa podstiče pozitivne misli, krepi celo telo, umiruje, opušta i procišćava organizam. Poznavaoci zelenog čaja kažu da ni jedan jedini napitak – a još manje njihova mešavina – ne može tako dobro osvežiti telo kao što to može zeleni čaj. Sadržaj kofeina je po pravilu veći nego u kafi.

Nesumnjivo je da takav napitak otklanja pospanost i prisiljava čoveka na aktivnost, te podiže nivo raspoloženja. Međutim, ne valja preterivati. Prihvatljivo je piti do dve-tri šoljice dnevno.

Ovaj čaj pokazuje antikancerogeno dejstvo, sprečava razvoj ateroskleroze (začepljenja krvnih sudova) i srčanih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti. Takođe, snižava nivo holesterola, pa se primenjuje i kod povećnog nivoa holesterola u krvi. Zeleni čaj sadrži fluoride, koji sprečavaju razvoj karijesa. Bogat je antioksidansima, koji sprečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu. Koristi se kod infekcija, prehlada, smanjujući oštećenja ćelija pod dejstvom virusa. Najnovija naučna istraživanja pokazala su da zeleni čaj štiti od depresije. On je naročito dobar za sportiste jer pospešuje telesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost.

Upotrebom zelenog čaja sprečava se razvoj malignih ćelija a redovno konzumiranje je povezano sa smanjenom incidencom razvoja: raka jajnika, kolona, jednjaka, mokraćne bešike, pluća, pankreasa, prostate, kože.

Slika25 Zeleni čaj   zdravlje i lepota u šoljici

Zeleni čaj u službi lepote

Zeleni čaj se koristi i u kozmetici, jer njegove supstance štite ćelije i time neguju kožu.

Po principu “napravi sam” od zelenog čaja možete napraviti sledeće:

Masku za lice – Za masku su vam potrebne dve kesice zelenog čaja, dve kašicice meda i malo kukurznog  brašna. Priprema: čaj nakon 5 minuta procedite i pustite da odstoji dok se temperatura ne normalizuje, zatim dodajte med i brašno. Masku isprati nakon 20 minuta.

Tonik za lice – Jednu kesicu zelenog čaja prelijte vrelom vodom i pustite da odstoji 10-20 minuta, a kada se temperatura normalizuje, umočite vatu u čaj i kružnim pokretima očistite lice. Ovo će vam osvežiti i smiriti kožu.

Kupku – Ova kupka poznata je i kao kupka japanskih gejši. U vruću kupku dodajte 1l zelenog čaja, 200 ml sakea i uživajte 15 minuta. Ovu kupku su gejše primenjivale bar jednom nedeljno.

Obloge za podočnjake – Dve filter vrećice zelenog čaja prelijte mlakom vodom i pustite da odstoje 5 minuta. Nakon toga ohladite vrećice, stavite na očne kapke i pustite da deluju 15 minuta.

Od “čarobne” formulacije do otkrića stvarnog lekovitog delovanja, prošli su vekovi. Svako ko potcenjuje delovanje čajeva, a posebno zelenog – vara se!


Miloš Jeremić je surovi realista i veliki hedonista, trudi se da bude normalan, ali mu ne uspeva, sve svoje ideje i misli prenosi na papir, jer ljudi još uvek nisu spremni da čuju istinu.

Comments