Vrednost obrazovanja je bezgranična i mnogima otvara vrata i daje veliku prednost u borbi protiv konkurencije u profesionalnom svetu.

Porast broja žena na Univerzitetima kao da je postao globalni trend, a obrazovane žene polako nadmašuju muškarce u mnogim delovima sveta.

Prema studiji Jejl Univerziteta u SAD oko 60% žena godišnje diplomira, a isto toliko i magistrira, dok 52% završi doktorat.

Ove informacije tvrde da je realna situacija daleko od zastarelog kalupa koji predstavlja žene neobrazovanim i pretežno domaćicama, a evidentna je i strast lepšeg pola da uspeju u akademskim krugovima. I više je nego očigledna želja žena da stignu, ako ne i pobede muškarce, a pošto žene čine polovinu od ukupnog stanovništva, zvuči fer da žene zauzmu odgovarajuće mesto kako bi poboljšale prosperitet jedne zemlje.

Kako se veliki uspeh ne može postići bez velikih izazova, tako u nekim zemljama žene su sputavane od strane ekstremističkih ideala i težnji da uvek moraju biti podređene muškarcima.

Ovo je realnost koja se pokazala strašnom i potvrdila nedavnim hapšenjem 200 mladih devojaka iz Nigerije, jer su pohađale školu. Vođeni dominantnom mišlju “obrazovanje je greh” neguju individualizam.

Uprkos opstrukcijama, porast žena sa visokim obrazovanjem je očigledan. Brz napredak ženskih prava označava osnaživanje ženskih prava i to zahvaljujući obrazovanju.

Hajde da proverimo u kojim zemljama su žene pametnije od muškaraca!

Saudijska Arabija

Prema zvaničnim podacima saudijska ambasada navodi da trenutno ima oko milion osoba upisanih na raznim Univerzitetima, a više od polovine su žene. Uprkos činjenici da su žene potčinjene, ne treba ih potcenjivati.

238 Svet na dlanu: Zemlje u kojima su žene obrazovanije od muškaraca

Argentina  

Od devedesetih broj žena iz Argentine koje studiraju znatno se povećao. 74% muškaraca su radna snaga u odnosu na 47% žena.

335 Svet na dlanu: Zemlje u kojima su žene obrazovanije od muškaraca

SAD

U SAD žene čine 57,4 odsto od svih upisanih. Od 2008. stopa žena koje su magistrirale znatno je povećana. Žene čak pretenduju da nadmaše muškarce, a iako su muškarci više plaćeni za rad ovo je zemlja u kojoj je oko 60% žena zaposleno.

426 Svet na dlanu: Zemlje u kojima su žene obrazovanije od muškaraca

Brazil

Stopa zaposlenosti žena u Brazilu je nešto više od 50% odsto, ali uprkos činjenici da postoji više žena nego muškaraca koji su diplomirani studenti, žene i dalje zarađuju 30% manje od muškaraca za isti rad. Od 594 mesta u brazilskom Kongresu, žene zauzimaju samo 56.

524 Svet na dlanu: Zemlje u kojima su žene obrazovanije od muškaraca

Španija

Žene čine oko 60% sveukupnih diplomaca, dok je samo 51% njih radno angažovano. Ohrabrujuće informacije koje ravnopravnost čine bližom nego ikad pre.

619 Svet na dlanu: Zemlje u kojima su žene obrazovanije od muškaraca

Estonija

U Estoniji, više od 2/3 žena su sa Univerzitetskom diplomom.

Ovim državama pridružuju se i Čile, Iran, Kanada i Finska u kojoj je čak 80% žena obrazovano. Ovo je ujedno i zemlja sa najvećim brojem obrazovanih žena. Cifra je zapanjujuća i vredna divljenja.

715 Svet na dlanu: Zemlje u kojima su žene obrazovanije od muškaracaVioleta Stojanović

Comments