Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Žena se voli, čuva, neguje i poštuje. Žena je stub porodice, majka, domaćica, supruga. Mnogi muškarci širom sveta, nažalost, često zaboravljaju na to. Koliko je samo onih žena, neke čak i u vašem okruženju, koje svakodnevno prolaze kroz prave Tantalove muke na koje ih stavljaju oni koje vole, sa kojima dele postelju, dobro i zlo, one kojima su život dale? Neke imaju tu sreću da prežive ali na njihovom srcu ostaju ožiljci za sva vremena.  Ima i onih koje i dalje veruju da je nasilje sasvim normalno, da je to jedini način koji njihove bolje polovine poznaju kako bi iskazali svoje emocije. Recimo jedno kratko i jasno NE nasilju i to ne samo danas, uvek.

Danas je 25. novembar , Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Datum 25. novembar nije odabran bez razloga, tog dana, 1960. godine, ubijene su na veoma brutalan način sestre Mirabal, žrtve režima Rafaela Leonidasa Truhilja (Rafael Leònidas Trujillo) koji je vladao Dominikanskom Republikom preko 30 godina.  Dvadeset godina kasnije u Bogoti  ustanovljen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svakog 25. novembra  Ujedinjene Nacije,  vlade i humanitarne organizacije širom planete pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnostima koje imaju za cilj sprečavanja nasilja nad ženama.

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Kimun (Ban Ki-moon) u ime međunarodne organizacije na čijem je čelu promoviše ovogodišnju kampanju “Ujedinjeni protiv nasilja“ ( UNiTE To End Violence) čiji je cilj da spreči i eliminiše nasilje nad ženama i devojkama u celom svetu. Ukoliko želite da saznate nešto više o tome posetite zvaničnu web stranicu.

Po poslednjoj statistici Mreže “Žene protiv nasilja”, kojom koordinira “Autonomni ženski centar”, samo u periodu od 1. januara do 31. oktobra ove godine na teritoriji Srbije ubijeno je čak 35 žena, od čega je 27 njih ubijeno u porodičnom, odnosno partnerskom odnosu.  Danas počinje  kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u Srbiji  pod nazivom “Umorne od proganjanja”, u okviru koje će predstavnici “Autonomnog ženskog centra”, aktivistkinje “Ženskog fonda Rekonstrukcija”, Umetničko aktivistička grupa “ACT Women” i Mreža “Žene protiv nasilja” zatražiti dopunu Krivičnog zakonika, uvođenjem novog krivičnog dela Proganjanje (Stalking).

U akciju borbe protiv nasilja nad ženama uključili su se i muškarci. U Skupštini grada Beograda biće osnovan Forum pravih muškaraca za borbu protiv nasilja nad ženama. Osnivači Foruma, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, stalni koordinator UN-a u Srbiji Vilijam Infante (William Infante), glumac Nikola Đuričko, novinar Dragan Ilić i muzičar Ognjen Radivojević potpisaće deklaraciju “Pravih muškaraca protiv nasilja nad ženama“ koja sadrži važne principe i vrednosti, a kojom će se obavezati da aktivno učestvuju u borbi protiv nasilja nad ženama.

Žena je da se poštuje uvek, ne danas, ne sutra, ne tamo nekog već svakog dana. Ženama treba ljubav, pažnja, razumevanje, lepa reč. Recite NE nasilju. Neka vam svako novo jutro, svaki novi dan bude dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka bez kojih ne može i od kojih je, jednog dana, pre dve godine, nastao roman prvenac “Balkanski virus”. Ne može bez Italije, koja je njen dom već 11 godina, porodice i prijatelja raštrkanih svugda po svetu. U slobodno vreme vodi svoj multi-cultural blog From Italy With Love.

Editors choice