Rođena pod imenom Amantine Lucile Aurore Dupin, ova francuska književnica je pisala pod imenom George Sand. Želeći da u potpunosti izrazi svoj stvaralački talent, neumorno se trudila da uspe u svetu u kom dominiraju muškarci. U borbi protiv stereotipa, George je bila jedna od uglednih žena 19. veka koje su birale da mušku odeću nose u javnosti. Takav imidž joj je davao više hrabrosti, pa se jednostavnije od svojih savremenica uključila u muško društvo, pristupajući mestima koja su ženama bila zabranjena. George je u javnosti pušila duvan, čin koji je u to vreme bio skandalozan. Onima koji su prihvatili njeno pisanje, nije smetalo ni njeno buntovničko ponašanje.

“George Sand je bila ideja. Poseduje posebno mesto u našoj generaciji. Drugi su bili veliki muškarci… ona je bila velika žena”, pisao je Victor Hugo.

Nakon razvoda od supruga Casimira Dudevanta, sa kojim je imala dvoje dece, George Sand je imala dugački niz ljubavnika, od kojih se izdvaja kompozitor Frédéric Chopin, s kojim je deset godina bila u vezi. Jedno drugom su bili neiscrpna inspiracija. Knjige su pisane o njihovoj ljubavi. Rastali su se dve godine pre njegove smrti iz brojnih razloga koji su se nagomilali u toku prethodne decenije.

George je pisala autobigrafske putopise, pozorišne predstave, ali i veliki broj romana – od kojih se izdvajaju Indiana (1832), Valentine (1832), Mauprat (1837), Consuelo (1842), La Petite Fadette (1849) i Marquis de Villemer (1860). Ideje je pronalazila iz ogromne ljubavi prema selu i idiličnim pejzažima, i empatiji prema siromašnima. Proučavala je teme konzervativizma, rušeći pitanja klase, ustaljenosti, tradicije.

Ovom prilikom smo izdvojili nekoliko njenih citata o ljubavi, sreći i željama srca…

“S verom je kao i sa ljubavlju. Kada je tražite ne nalazite je, a nalazite je u trenutku kad to najmanje očekujete.”

“Na početku ljubavi ljubavnici govore o budućnosti. Kad je ljubav na izmaku, govore o prošlosti.”

“Ljubav je sreća koju dajemo jedno drugome.”

“Sreća je pomagati starost bića koje nas je negovalo u detinjstvu.”

Comments