Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Često se dešava da žene izbegavaju vežbanje u teretani pod izgovorom da ne žele biti previše mišićave i imati telo nalik muškom. Greška! Muškarci da bi imali tako izražene mišiće vežbaju dugo, sa velikim težinama, imaju drugačiji program vežbi i ishrane. Dakle, žene, bez brige, nećete se nabildovati preko noći, niti ćete imati telo nalik muškom, naročito ako radite sa manjim težinama i pridržavate se uputstva za vežbanje.

Govorim vam iz ličnog iskustva. Vežbanje u teretani je odlično i oslobađajuće. Osećaj nakon dobro odrađenog treninga je nezamenjiv.

Od svoje četvrte godine bavim se džez baletom, koji smatram divnim sportom za devojčice – jer se na veoma lep, zdrav i ženstven način razvijaju. Džez balet je moja ljubav, ali u određenom momentu shvatila sam da želim nešto više da uradim za svoje telo. Počela sam da treniram fitness aerobik sa personalnim trenerom. Treninzi su bili intenzivni, naporni, ali rezultati su se ubrzo videli. Međutim, odustala sam od toga, jer je fitness aerobik činio moje telo mišićavijim nego što sam to ja želela. Fitness aerobik je predstavljao lepu priču u mom životu, ali sam se odlučila za klasičan program za žene u teretani. Bila sam oduševljena. Taj program je bio prava stvar za mene. To je upravo ono što sam želela: čvrsto, zategnuto, ali istovremeno i veoma ženstveno telo.

slika Žene i teretana

Ishrana je veoma važna, jer predstvalja pola posla ka ostvarenju željenog cilja

Ove stvari smatram ključnim što se vežbanja u teretani tiče:

– Obavezno u teretani obavite pregled fizičke spremnosti, na osnovu kojeg će vam instruktor odrediti program vežbi.

– Pridržavajte se tog programa, a težinu sa kojom radite povećavajte postepeno. Nemojte da se preforsirate, ali znajte da morate da osetite napor prilikom izvođenja vežbi, jer u suprotnom – vežbanje nema nikakvog efekta.

– Rutina u vežbanju? Ne, nikako! Trudite se da primenjujete kružni program treninga. Instruktor u teretani će vam napraviti nedeljni program vežbi u kojem se jasno vidi da postoje dani za treninge sa opterećenjem i dani za kardio treninge. Čak i u okviru jedne vrste treninga, pravite male izmene u redosledu izvođenja vežbi. Telo ne sme da se navikne na stalni tip vežbi i način njihovog izvođenja, jer se tada efekat vežbanja smanjuje.

Ishrana. Kao i kod svakog vežbanja, ishrana je veoma važna – jer predstavlja pola posla ka ostvarenju cilja. Jedite voće i povrće. Pijte što više tečnosti. Unosite proteine, a izbegavajte ugljene hidrate. Nemojte praktikovati nikakve dijete, samo vodite računa o unosu i potrošnji kalorija.

Ovom pričom želela sam da na jedan lep i iskren način podržim i motivišem sve one žene koje se dvoume oko vežbanja u teretani – da se odluče za vežbanje u istoj. Imam 21 godinu, a sportom se bavim od svoje četvrte, tako da sa punim pravom mogu da govorim o sportu. Međutim, ipak ja nisam instruktor u teretani da vam dajem primer programa vežbanja, niti to mogu – jer je svako telo drugačije i zahteva drugačiji program. Odlaskom u teretanu dobićete program vežbanja namenjen vama. Moj cilj je bio da pokažem da je vežbanje u teretani nešto divno i da svako treba da ga praktikuje. Džez balet je ostao moja ljubav i sada radim kao koreograf, ali vežbanje u teretani je nezamenljivo. Eksplozija energije i adrenalina tokom vežbanja, kao i božanstveni osećaj umora i zadovoljstva nakon vežbanja – neprocenjivo!

Izvori fotografija: clsolutions.co.uk, esdmagazine.com 


Aleksandra Grujić– Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu.

Editors choice