Od 20. do 22. novembra, uz podršku i u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert i Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), te podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Norveške i Britanske ambasade, Ženska platforma za razvoj Srbije obeležava dvadesetogodišnjicu postojanja i delovanja.

Jubilarno okupljanje biće organizovano onlajn, a koordiniraće se iz  Beograda, Novog Sada, i Niš,  u skladu sa propisanim merama zaštite od virusa Covid-19. Očekuje se da u rad konferencije na ovaj način bude uključeno blizu 200 učesnica i učesnika. 

Ženska platforma za razvoj Srbije je mesto okupljanja i zajedničkog delovanja feministkinja, žena i muškaraca iz civilnog društva, privrede, akademske zajednice, medija, sindikata, kulture, sporta, umetnosti i politike, ujedinjenih oko usaglašenih i zajedničkih prioriteta. 

Od svog nastanka, Ženska platforma se zalaže za rodnu ravnopravnost kao za preduslov razvoja i ključ za rešenje najvećih razvojnih izazova Srbije. Na svakih pet-šest godina, aktivisti i aktivistkinje se okupljaju na strateškim konferencijama na kojima određuju glavne pravce zajedničkog delovanja i najvažnije prioritete za naredni perod. Svaka konferencija je ujedno i trenutak da se oceni postignuti napredak ili pogoršanje stanja u posmatranim oblastima, da bi se zatim postavili novi strateški ciljevi za narednih pet godina.

KV instagram e1605782737188 Ženska platforma za razvoj Srbije obeležava 20 godina rada pod sloganom: FEMINIZAM. POBUNA. PROMENA.

Ovogodišnja konferencija nove strateške ciljeve postaviće u četiri ključna stuba: 1. Temelji, 2. Zelena ekonomija i odgovornost za razvoj, 3. Socijalna sigurnost i blagostanje i 4. Stvaranje, a baviće se pitanjima vladavine prava, antidiskriminacije, decentralizacije i organizacije države i društva, izgradnjom saradničkih i solidarnih sistema u društvu, ljudskom bezbednošću, zelenom ekonomijom, zdravljem i sportom, obrazovanjem, naukom, inovacijama i tehnologijama za rodnu ravnopravnost, kao i razvojem na poljima ljudskih prava, socijalne pravde, zaštite životne sredine, inkluzije, fer i balansiranom raspodelom neplaćenog rada, prevencijom i zaštitom žena od rodno zasnovanog nasilja, institucionalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost i otklanjanjem prepreka finansiranju rodne agende. Kao i uvek do sada, posebno mesto imaće žensko znanje, kao i budućnost jednakosti kroz uključivanje mladih aktivista i aktivistkinja. 

Naziv konferencije “FEMINIZAM.POBUNA.PROMENA.” inspirisan je tekstovima nedavno preminule naučnice i sociološkinje Marine Blagojević-Hjuson “Poluperiferija i rod: pobuna konteksta”. Biranjem ovog citata, njene saborkinje i saborci u borbi za rodnu ravnopravnost i razvoj joj još jednom odaju počast i šalju poruku da njene ideje nastavljaju da žive. 

Marinin doprinos ženskom pokretu, kao i doprinosi drugih žena bez kojih smo proteklih godina ostali, biće predstavljeni kroz segment konferencije “Palićke legende”, a naša vizija budućnosti i snage pokreta u Srbiji kroz segment “Palićke nade”.

Konferencija će biti završena usvajanjem dokumenta koji će biti osnova za budući rad aktivistkinja i aktivista Ženske platforme za razvoj Srbije, a koji će ih voditi do 2025. godine. 

 

Comments