I dalje živimo u patrijarhalnom društvu. Ne verujete mi? Način kako funkcionišu prijateljstva, ili barem način kako se prestavlja da funkcionišu prijateljstva je jedan od mnogobrojnih jednostavnih testova koji vam to mogu pokazati. Uzmimo prijateljstvo dva muškarca na primer. Oni su “braća”, oni su solidarni, dok, žene sa druge strane, su jedna drugoj ili konkurencija, ili samo pričaju o šminki, momcima o tome da li su dovoljno lepe.

No, stvari su u realnosti drugačije nego što se predstavljaju i imamo i studiju koja to pokazuje. Naime, u stresnim periodima žene nemaju onaj fight or flight nagon (bori se ili beži). Ne, one se sprijatelje i brinu o drugima. To je zbog hormona oksitocin, koji deluje zajedno sa estrogenom, te se žene okreću jedna drugoj kada su u nevolji. A muškarci su pod visokim stresom više orijentisani na sebe, nego na grupu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Friends (@friends)

Onda se setite svojih stresnih trenutaka u životu? U većini slučajeva su žene bile prve kojima ćete se obratiti. Nebitno da li je to majka, najbolja drugarica, devojka – uvek je neka ženska osoba tu za vas i spremna da vas sasluša. Sa njom možete podeliti svoje probleme, svoje najdublje strahove, možete ih zvati i plakati i one će sve to razumeti.

Dok je sa muškarcima situacija često drugačija. Najpre, oni među sobom često ne dele svoja osećanja, strahove, nadanja. Da li ste nekad čuli za situaciju gde jedan prijatelj uplakan zove drugog i kaže mu da dođe da razgovaraju? Nije tako lako zamisliv scenario, zar ne? A kada su žene u pitanju i te kako jeste.

Ima jedna anketa na Tiktoku gde su pitali muškarce kome su se obratili u trenucima kada im je bilo najteže. I mnogi su odgovorili da se nisu obratili nikom, da su kroz to prošli sami. I to je nekako tužno, jer solidarnost među muškarcima postoji do trenutka dok ne treba da se priča o osećanjima, dok ne treba da se pokaže ranjivost i strah. Muškarci ako se poveravaju i imaju duboka prijateljstva, to će često biti sa ženama i devojkama.

Zato stvarno nije ok da pričamo da su ženska prijateljstva nisu jaka.  A još od malena gledamo u bajkama kao što su Mala sirena, Pepeljuga, Uspavana lepotica su žene te koji su zlikovci, gde žene napadaju žene. Hajde da prestanemo da pričamo o tome da je “žena ženi vuk”. Naravno, imamo i takvih žena, ali to su one koje su poverovale u ovaj mit.

Zašto su ženska prijateljstva toliko čvrsta? Postoji mnogo stvari koje na to utiču i na kulturološkom, i na biološkom nivou. Ali suština je da žene razumeju, razumeju jedna drugu koliko je teško, osećaju empatiju i prema drugim ženama i muškarcima.

One znaju kroz kakve poteškoće svaka žena prolazi na gotovo svakom polju samo zato što je žena. One će uvek biti tu da podrže jedna drugu i to ih čini neverovatno moćnim. Saosećajnost, ranjivost i podrška nisu ni malo negativne stvari, kako se generalno smatra u društvu i to je razlog zašto se na žene gleda kao na emotivniji i slabiji pol (ovde ne mislimo na fizičku snagu).

Naslovna fotorafija: instagram.com/atyourtaste

Jovana Petković

Comments