Menstruacija je toliko dosadna stvar. Negde oko dvanaeste godine, devojčice dobijaju svoju prvu menstruaciju i od tada do menopauze susreću se svakog meseca sa bolnim i krvavim nedeljama svog života.

Muškarci i kada misle da znaju koliko su srećni, jer nemaju ovih problema, zapravo ne znaju. Ta neizdrživa bol koju ima većina žena zbog kojih ne mogu da se pomere dok ne popiju pola apoteke, muškarcima je nepoznata.

I da je to samo jedna nedelja muka. A šta ćemo sa PMS-om koji je najava ovog budućeg krvavog događaja. To je bar još nedelju dana promene raspoloženja, iskakanja bubuljica, prejedanja, kajanja zbog prejedanja, neobjašnjivog plakanja koje se smenjuje sa željom da nekom odgrizemo glavu.

f022957e496507b6 period.preview Ženske muke: Tvoje menstruacije su bolne?

Međutim, sve ovo se podvodi pod “normalno stanje”. Ali, ako bolovi postanu toliko jaki da vam više ni lekovi ne pomažu, krvarenja obilna toliko da se osećate slabo i da vas hvata nesvestica ili primetite bilo kakve neuobičajene promene, pravac kod doktora!

Žena mora poznavati svoje telo. Zato ga osluškujte i obratite pažnju kada nešto nije kao i obično. I nemojte biti kukavica i plašiti se odlaska kod lekara. U većini slučajeva, šta god da je, brzo i jednostavno se može rešiti, ali do rešenja nećete doći sami.


Lenka Gatić

Comments