Umreću gladna i debela kažu žene na večnoj dijeti. Četrdeset godina sam bila gladna da bih lepo izgledala, e sad više ne moram nikome da polažem račune, kažu neke bivše lepotice koje su prebacile stotku na vagi.

Baš me briga, sad ne moram da vodim računa, jedem za dvoje, kažu neke trudnice, rešene da prebace stotku.

Da li je moguće da toliko žena živi u stanju neprekidne žudnje  – da se dopada drugima. Da dobije ljubav i odobravanje, da bude poželjno i da odgovara zadatim merilima lepote i seksepila. I da jedva čeka neki izgovor da sve to odbaci i da se prepusti slabosti koja vreba iza ćoška.

Ceo taj mehanizam lišavanja i nadoknađivanja prosto je pogrešan.

Naše debelo telo svakom svojom ćelijom upilo je informaciju o neadekvatnosti, neprihvaćenosti, ružnoći. Naša nastojanja da ga stešemo i ulepšamo doživeće kao agresiju i mučenje, pa će naš um morati da se uhvati za neke patološke tragove u sebi, za mazohizam i žrtvovanje, da bi dobio telesni odgovor.

Gladujemo i mučimo se, dakle mršavimo.

1297400825751 ORIGINAL Ženski tripovi: Umreću debela i gladna

Koji deo nas želi da bude debeo, zašto mu je to potrebno i na koji način ćemo ga nahraniti nečim drugim?

A možda smo suviše uplašeni, nikako nismo spremni da se žrtvujemo, pa se onda um opire maltretiranju koje pokušavamo da nametnemo telu i totalno nas sabotira u svakom pokušaju dijete i vežbanja. Makar morao zbog toga da kreira atmosferu i okolnosti potpunog haosa, u kome nam jedino ostaje da jedemo, da bismo imali snage da se nosimo sa svim tim problemima, koji su nekako odjednom eskalirali.

Sve mi to radimo same sebi, samo ne znamo.

I to ne zato što stvarno nemamo pojma, nego zato što nećemo da znamo.

Ako znamo šta nam se dešava u glavi i u duši, možemo svesno da prođemo kroz periode straha, beznađa, slabosti, neaktivnosti i gojenja, da vidimo kroz kakvu će nas to transformaciju sprovesti i do čega ćemo stići. Osećaćemo da imamo pravo da popustimo i dopustimo, a da time ne narušavamo svoju stvarnu stabilnost i svoj unutrašnji mir, jer ćemo im se vratiti kad završimo posao sa tim izazovom kroz koji prolazimo.

Prethodne tekstove iz ovog serijala pročitajte ovde.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments