Značaj mora na ljudsko zdravlje poznato je odavno – morski vazduh i voda dobri su i za dušu i telo. Stari Grci prvi su primetili lekovito dejstvo mora. Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode posmatrajući njeno dejstvo na rane. Primetio je da voda ubrzava zarastanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol. U Francuskoj su još sredinom 19. veka otvoreni centri za lečenje zdravstvenih tegoba uz pomoć sastojaka dobijenih iz mora i morske vode. More ima 11 pozitivnih uticaja na zdravlje ljudi.

1. More sadrži sve elemente važne za naš život – natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, a čak i srebro i zlato. More takođe sadrži alge, koje obiluju mineralnim sastojcima i odavno se smatraju izvorom zdravlja i lepote.

2. Morska so ima svojstva antiseptika i antihistaminika zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija, a neke klinike u svetu već godinama koriste kupke sa morskom solju za lečenje i ublažavanje alergija. Čist morski vazduh zasićen negativnim jonima olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od astme.

3. Sunčanje (koje je veoma štetno ako se preteruje) donosi ne samo lep ten, nego nas i opskrbljuje vitaminom D, koji je neophodan našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak.

4. Letovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži, dokazano deluje u borbi protiv stresa. Poznato je da je stres okidač za razvoj mnogih bolesti.

5. Plivanje, ronjenje, surf, morski aerobik, odbojka na plaži… Letovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti, koje su dobre ne samo za oblikovanje tela već i za zdravlje.

2. Živi zdravo: Blagotvorna dejstva mora

Bez obzira što je more zdravo, treba znati da preterano sunčanje nije nikako dobro za vašu kožu

6. Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon, koji podstiču duboko disanje i pune nas životnom energijom. Negativni joni jačaju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno deluju na ljude sa astmom i alergijom.

7. Kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

8. Kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Zato je morska voda odlična za čišćenje organizma.

9. Zbog svog bogatog sastava morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

10. Boravak blizu vode može da podstakne naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

11. Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno deluju na oči. Ako puno vremena provodite za kompjuterom, letovanje na moru pomoći će da ih odmorite.

Šta ako ne možete na more? Šetajte šumom, vežbajte,  sunčajte se, kupajte se u reci ili jezeru, izbegavajte stres, ostavite televizor, mobilni telefon, kompjuter i video-igrice, uzmite s police svoju omiljenu knjigu i čitajte, priuštite sebi više sna, nabavite morsku so i kod kuće pravite kupke.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments