Ego je latinska reč koja znači “ja”, prvi srodnik sa grčkom eγω (ego) koja isto znači “ја”. Na tibetanskom ego se kaže “dag džin”, što znači kačenje za sopstvo. Ego sam po sebi nije ni dobar ni loš, on je jednostavno nužna spona našeg autentičnog ja sa spoljnim, materijalnim svetom.

Ego suštinski predstavlja naše lažno ja. Ego je nešto što je izvan nas, a ne nešto što je u nama. Ego predstavlja našu sujetu. Mantra Ega je “još, još, još”, shodno tome čovek nikada nije zadovoljan. Postoje tri ego iluzije koje mogu pomoći čoveku da lakše razume kako svet oko sebe, tako i samog sebe.

Ti si ono što poseduješ: Mi trošimo naše živote akumulirajući. Kupujemo sve i svašta, gomilamo posede i predmete. Mi verujemo da što više imamo, to više vredimo. Kupujemo najnovije uređaje, odeću i auta da bismo se razlikovali, da bismo vredeli. Doživljavamo našu vrednost na osnovu onoga što imamo, a ne na osnovu onoga što jesmo. Vrediš onoliko koliko poseduješ – prva ego iluzija.

Ti si ono što radiš: Što više radimo, to više vredimo. Ko ne radi ništa, taj i ne vredi ništa. Ljudi nas često pitaju: “Čime se baviš? Šta radiš?” I kad im kažemo oni nas skaliraju. Strpaju nas u neki njihov koš. Onda smo dobili vrednost.

ego2 Živi zdravo: Ego, deo svih nas

Lepe žene imaju jak ego. Teško je naći lepu ženu bez jakog ega

Ti si ono što drugi misle o tebi: Što te više drugi respektuju, to više vrediš; što lepše pričaju o tebi, to više vrediš; što te više hvale, to više vrediš. Pravi način razmišljanja trebalo bi da bude: Mi ne vredimo onoliko koliko drugi misle o nama, mi vredimo onoliko koliko mi mislimo o sebi samima.

Iz duhovne perspektive ego (Aham) znači da sebe smatramo odvojenim od drugih i Boga, zato što smo se identifikovali sa fizičkim telom i impresijama (Sanskarama) u različitim centrima suptilnog tela. Ukratko, ego vodi naš život na osnovu uverenja da je naše postojanje ograničeno sa naših pet čula, umom i intelektom, i identifikujući se sa njima do određene mere. Ego teži da zaštiti sebe stvarajući privid svog postojanja i odvojenosti od vašeg višeg sebe. U osnovi ego je opsednut sobom, narcisoidan je, arogantan, preteran i samovažan. Osnovne osobine ega su strah i povezanost. Egu je potrebno da bude najbolji. Zaustaviti uticaj ega podrazumeva da ga oslabite. Slabljenje pritiska koji ego vrši na vas doprinosi čišćenju vaše enegije.

Citat za kraj: “Čovek koji se hvali bez ikakvog stida, uveriće se da je veoma teško živeti prema svojim hvalisanjima”, Konfučije

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments