Gledanje televizije vas može skupo koštati, pošto naučnici kažu da svaki sat proveden u ovoj aktivnosti povećava rizik od dobijanja bolesti srca za čak sedam posto. Istraživanje koje je sproveo britanski Medicinski istraživački odbor ukazuje da bi čak osam posto manje ljudi umrlo od bolesti srca kada bi smanjili gledanje TV-a sa četiri na jedan sat dnevno. “Naša tela nisu napravljena za duge periode sedenja i morali bismo da znamo da kada recimo gledamo Svetsko prvenstvo, povećavamo šansu da dobijemo neku bolest srca. Još uvek istražujemo da li sedenje za kompjuterom ili u automobilu pravi iste probleme”, rekla je dr Ketrin Vijndel (Katrien Wijndaele).

Ako niste znali šta gledanje TV-a može da prouzrokuje kod dece, upoznajte se sa šest najčešćih posledica:

Govor i koncentracija – Deca mlađa od 12 godina uopšte ne bi trebalo da gledaju televiziju, čak ni programe prilagođene njihovom uzrastu, jer ograničavaju njihov razvoj – pokazalo je američko istraživanje. Nijedna studija nije dokazala da je gledanje televizije korisno za decu. Upravo suprotno, iz različitih zemalja nam dolaze saznanja o štetnosti gledanja u ekran poput problema s govorom, usporenog rada mozga i teškoća s koncentracijom.

Astma – Deca koja više vremena provode pred televizorom imaju veću verovatnoću oboljenja od astme – upozoravaju lekari iz nemačkog Udruženja za pneumologiju. Razlog: zbog dugotrajnog gledanja dolazi do pogrešnog disanja.

Srčani problem – Osobama koje se u detinjstvu nisu dovoljno kretale preti šest puta veća opasnost od srčanih problema u odraslom dobu. Sedenje pred TV-om prouzrokuje gojaznost, visok pritisak i holesterol, što s vremenom ozbiljno šteti zdravlju – pokazalo je istraživanje sprovedeno na 400 dece u dobu od 7–10 godina.

slika12 Živi zdravo: Gledanje televizije vas ubija

Na ovoj fotografiji se nalazi TV koji bi većina vas klasifikovala kao retro. I takav... RETRO... može da ubije vas i vaše dete

Loše držanje – Deca koja puno vremena provode pred ekranom nepravilno se drže. Nemci su testiranju podvrgnuli 1600 dece između 6 i 17 godina i zaključili da 40% njih ne može pravilno, uspravno stajati.

Gluplja i deblja deca – Deca sa vlastitim televizorom u dečjoj sobi su gluplja i deblja od svojih vršnjaka bez vlastitog televizora. Visok udeo gledanja televizije u životu deteta veoma je povezan s nedostatkom kretanja, gojaznošću, poremećajima u ponašanju, problemima s čitanjem i uopšteno – usporenim razvojem. Deca dnevno ne bi smela gledati TV duže od dva sata.

Večni student – Višegodišnje istraživanje sprovođeno na Novom Zelandu pokazuje da do diplome češće dolaze studenti koji manje gledaju televiziju. Takođe, američko istraživanje upućuje na to da predškolska deca koja previše vremena provode pred ekranom teže uče u osnovnoj školi.

Izdvojeno iz knjiga “Remoteli Controlled” i “The Plug-in Drug”, ovde su neke od posledica gledanja televizije, i svaka od njih je potkrepljena uz pomoć nekoliko dokumentovanih naučnih studija. Odštampajte ovu listu i nalepite pored svog televizora.

TV je glavni uzrok depresije, smanjuje akademsko postignuće, smanjuje libido kod muškaraca i žena, vodeći je uzrok polovine svih krivičnih dela vezanih za nasilje, zaustavlja razvoj dečjeg mozga, oštećuje mozak dece i odraslih, sprečava razvoj govora, smanjuje čitanje s razumevanjem, povećava verovatnoću dece za razvoj ADHD, smanjuje kreativnost i maštu, smanjuje sposobnost za uspehom, uzrokuje probleme s vidom, čini vas manje zainteresovanim za fizičku vežbu i sport, uzrok je emocionalnih problema, uključujući PTSP, jedan je od mnogih uzroka autizma, uzrokuje preterano jedenje, stvara žudnju za slatkom hranom, uzrokuje gojaznost, povećava dečje promene kojima će postati alkoholičari kasnije u životu, smanjuje vaš životni vek, smanjuje sportske performanse, uzrokuje Alchajmerovu bolest, napreže telo, uzrokuje neispavanost.

Ako ovi razlozi nisu dovoljni da ga isključite, slobodno se zavalite na kauč, iskokajte kokice i lagano se spremite za novu sezonu FARME, samo što nije.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments