Svako ko ima psa za kućnog ljubimca bar jednom mu je dao da jede nešto što i sam jede, ni ne razmišljajući o mogućim posledicama na njegovo zdravlje prilikom unosa takve hrane, hrane za koju smatramo da ako je dobra za nas, dobra je i za našeg ljubimca. Međutim, postoji mnogo ljudske hrane koja može ozbiljno da ugrozi zdravlje vašeg psa. Ako do sada niste bili upoznati sa tim, verovatno će vas iznenaditi spisak namirnica koje nikako ne biste smeli da im dajete.

Grožđe – Iz još neutvrđenih razloga, grožđe može da izazove oštećenja i otkazivanje bubrega kod pasa. Oštećenja mogu da budu izazvana čak i malim količinama. Učestalo povraćanje može da bude prvi simptom. Za dan-dva pas postaje letargičan i depresivan.

Avokado – Avokado sadrži supstancu koja se zove persin. Za ljude, osim ako nisu alergični, bezopasna je. Za pse je, naprotiv, toksična.

Crni i beli luk – Crni i beli luk u svim oblicima – sirov, kuvan, u prahu, dehidriran – uništava crvena krvna zrnca pasa, dovodeći do anemije. Čak i neka hrana za bebe sadrži luk, tako da treba da budete oprezni. Simptomi anemije su slabost, povraćanje, depresija, gubitak daha, anoreksija. Čak i male količine u dužem vremenskom periodu mogu dovesti do malokrvnosti.

Kafa, čaj i kofein – Kofein je toksičan za pse, u većim količinama smrtonosan – ne postoji antidot. Simptomi trovanja kofeinom su ubrzano disanje, uznemirenost, lupanje srca, podrhtavanje mišića i krvarenje.

Mleko i mlečni proizvodi – Mleko i mlečni proizvodi mogu izazvati dijareju i stomačne probleme, kao i alergiju (koja se najčešće manifestuje svrabom).

Alkohol – Alkohol ima isti efekat na mozak i jetru psa kao i na čoveka, samo mnogo brži i jači. I mala količina izaziva povraćanje, dijareju, depresiju centralnog nervnog sistema, probleme u koordinaciji pokreta, otežano disanje, komu, čak i smrt. Što je pas manji, teže su posledice.

2slika Živi zdravo: Hrana iz kuhinje koja ubija pse

Konzumiranje sirovih jaja kod vašeg psa može dovesti do kožnih problema, kao i problema sa dlakom

Slatkiši, bombone, žvakaće gume – Svi slatkiši koji, uglavnom, sadrže veštački zaslađivač ksilitol. Ksilitol dovodi do porasta vrednosti insulina u krvi – što za posledicu ima nagli pad šećera u krvi i moguć otkaz jetre.

Čokolada – Toksičan sastojak u njoj je theobromin. Ima ga u svim vrstama čokolade, najviše u crnoj i onoj za kuvanje.

Masnoća i kosti – Ostatke našeg obroka često čine kosti i masni delovi mesa. I jedni i drugi su štetni za pse.

Breskve, šljive i kajsije – Opasni deo ovog voća je koštica. Mi znamo da ne treba da je jedemo, ali psi ne znaju. Koštice ovog voća sadrže otrov cijanid.

Sirova jaja – Manje količine u kraćim vremenskim intervalima neće smetati.

So – So izaziva prekomernu žeđ i pojačano uriniranje – što može dovesti do trovanja natrijumovim jonom.

Šećer i slatkiši – Šećer izaziva iste probleme kao i kod ljudi. Gojenje, oštećenje zuba i dijabetes. S tim što su psi osetljiviji.

Kvasac – Sva sirova testa sadrže kvasac koji, fermentišući u stomaku psa, dovodi do nadimanja, grčeva, a posledica alkoholnog vrenja može da bude i trovanje alkoholom.

Lekovi – Ljudski lekovi su najčešći uzrok trovanja kod pasa. Držite ih van njihovog domašaja, i nikada im ne dajte bez konsultacije sa veterinarom. Mogu biti smrtonosni!

S obzirom na to da je malo poduži spisak štetnih namirnica, predložio bih vam da sve to napišete čitko, velikim slovima i da nalepite na vrata frižidera, da vam slučajno ne bi ruka u jednom momentu krenula ka nečem štetnom za vašeg psa… To je obično onaj trenutak kada vas pogleda molećivim pogledom i tu vi, kao po običaju, “puknete”. Ne dajte se prevariti!

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments