Joga vam pomaže da postanete svesni sopstvenih granica, da se opustite, budete ono što suštinski jeste, da se vratite sebi. Danas, imajući u vidu činjenicu užurbanosti čitavog sveta, vrlo lako gubite osećaj ravnoteže, kako na duhovnom, tako i na životnom planu. Joga vam pruža mogućnost da povratite taj osećaj ravnoteže, spoj tela i duha.

Reč joga potiče od sanskritske reči judž, koja se može prevesti kao sjediniti ili spojiti. Prvi zapis o jogi je napisao Patanđali, pre otprilike 2500 godina. Delo nosi naziv “Joga sutra – Izreke o jogi”. U okviru tog dela, Patanđali je jogu opisao kao način za zaustavljanje uzburkanih misli. Joga, sama po sebi, sastoji se od osam vidova: jama, nijama, asana, pranajama, pratjahara, darana, djana i samadi. Na Zapadu se u većini joga centara praktikuju isključivo asane i pranajama, koje predstavljaju specifične telesne vežbe hata joge i kontrolisano disanje. S druge strane, ostali vidovi joge se praktikuju shodno interesovanju učenika, bez ikakvog nametanja od strane instruktora ili učitelja.

Uz pomoć asana možete da ojačate oslabljene zone vašeg tela. Praktikujući hata jogu  čovek stiče širinu ne samo svog fizičkog bića, već i psihičkog. Česta zabluda ljudi koji nisu bili fizički aktivni duže vreme jeste to što smatraju da nisu dovoljno razgibani da bi vežbali jogu. Suštinski, hata joga ne predstavlja takmičarsku disciplinu. Ne takmičite se ni sa kim, vežbate u granicama vašeg tela, do tzv. granice prijatnosti. Iz dana u dan ta granica prijatnosti će se pomerati kako vaše telo bude napredovalo. Tokom samog vežbanja  trudite se da budete prisutni duhom, trudite se da vam misli ne lutaju. Disanje u hata jogi je vrlo bitno. Ako pravilno dišete možete i da vežbate asane. Uspostavljanjem pravilnog disanja vraćate um u sadašnji trenutak. Pravilno disanje leči, umiruje, ohrabruje. Prilikom vežbanja asana diše se isključivo kroz nos, ukoliko nije naglašeno drugačije. Izdah je uvek duplo duži od udaha. Idealno bi bilo da posle udaha zadržimo dah četiri puta duže pre nego što dođe do izdaha.

slika211 Živi zdravo: Joga – spoj tela i duha

Ako se joga vežba u zatvorenom prostoru, isti taj prostor pre vežbanja treba dobro provetriti.

Da biste osetili dobrobiti joge  bitno je redovno vežbanje. Bolje vežbati kratko ali često, nego dugo i neredovno.  Ako tek krećete sa praktikovanjem joge sasvim je dovoljno jednom nedeljno, minimum 60 minuta. Tri treninga nedeljno doneće vam primetne promene na telu. Tokom vežbanja morate biti svesni mogućnosti svog tela.  Ako poštujete svoja ograničenja sprečićete povrede.

Kada se odlučujete za vežbanje joge vrlo bitna stvar je izabrati instruktora koji ima licencu za držanje časova. Međutim, pored činjenice da treba ići kod instruktora koji zna znanje, isto tako je od presudnog značaja energija instruktora. Ako vam energija instruktora prilikom držanja časa ne odgovara, slobodno ga promenite.

Citat za kraj: “Šta god da si, TI si. Budi ponosan na to.” – Jogi Bhajan

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments