Zatvor može uzrokovati druge, vrlo neugodne bolesti poput analnih fisura (oštećenja sluznice analnog kanala), čira rektuma i vrlo često hemoroida; tako se stvara začarani krug zbog kog se stanje stalno pogoršava. Zatvor se može javiti samo povremeno, ili pak, prerasti u hroničan problem – ako potraje duže od šest nedelja. Opstipacija je često praćena umorom, jer se organizam nedovoljno oslobađa toksina iz sadržaja creva. Kad je prolaz crevnog sadržaja usporen, sluznica creva duže upija vodu i stolica postaje tvrda.

Creva ne služe samo za preradu hrane već su i “centrala” imunog sistema. Kad su aktivna i efikasna, crevne sluzokože šalju u krvotok samo hranljive materije.

Kad posustanu, zapaljeno tkivo više nije nepropustljivo, pa u promet stiže i opasni “otpad”. Napadnut je imuni sistem! Problem opstipacije (zatvora) možete rešiti i upotrebom prirodnih laksativa. Ako vas muči opstipacija, vlakna iz opne pirinčanog zrna stimulišu pražnjenje creva. Uvrstite integralni pirinač u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentiranim mlečnim proizvodima, kako biste popravili crevnu floru. Pijte dosta vode bogate magnezijumom i jedite polako. Ako opstipacija i dalje traje, konsultujte se sa lekarom. Evo nekoliko namirnica koje će vam pomoći u tome.

Lan –
 seme lana se koristi, između ostalog, za zaštitu sluzokože – spolja i iznutra. Kako ima osobinu da omekšava, upotrebljava se protiv zatvora i za čišćenje creva.

213 Živi zdravo: Kada creva ne rade svoj posao

Posledice zatvora, pored nadutosti i bolova u stomaku, mogu biti: hemoroidi, glavobolja, zadah iz usta, problemi sa kožom, umor, malaksalost...

Mlevene semenke lana ili pripremljena sluz od ovog semena, sa jedne strane omekšava sadržaj creva, a sa druge “podmazuje” creva i olakšava kretanje sadržaja kroz njih. Sluz se pravi tako što se deset grama semena potopi u 1,5 decilitar vode i ostavi da stoji šest do 12 sati, uz povremeno mešanje. Procedi se i uzima do pet kašika dnevno.

Pasulj – lekari i nutricionisti preporučuju što više dijetetskih vlakana u ishrani, pri čemu je pasulj odličan izbor. Vlakna podstiču i održavaju pravilnu probavu i sprečavaju opstipaciju, pa su pomoć i prevencija kod lečenja hemoroida, divertikuloze (formiranje “džepova” u zidu creva, koji se javljaju na mestima gde krvni sudovi probijaju zid creva), sindroma iritabilnog kolona, raka debelog creva… Pored pozitivnog uticaja na crevni sistem, pasulj smanjuje nivo holesterola i šećera u krvi i sprečava razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema (prema jednoj studiji, rizik opada i za 82 odsto).

Suve šljive – od davnina su poznate kao voće koje deluje kao prirodni laksativ. Osim toga, i sveže i suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana i vitamina K, dok se u tragovima mogu naći magnezijum i gvožđe. U bilo kom obliku, šljiva je izuzetno bogata fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga kao antioksidanasa je potvrđena u više naučnih istraživanja. Osim toga, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, koji potpomaže usvajanje gvožđa – šljiva predstavlja pomoćno sredstvo u prevenciji i lečenju anemije, problema koji je naročito aktuelan tokom trudnoće.

Povraćanje u trudnoći i povećana potreba za tečnošću pogoršavaju stanje opstipacije. Upravo zbog toga lekari upozoravaju: u trudnoći je prevencija opstipacije vrlo važna i zbog mogućih posledica za majku i plod (hemoroidi, analne fisure, crevne infekcije do kojih dolazi zbog predugog zadržavanja stolice u crevima). Pre svega, treba voditi računa o ishrani, koja mora biti bogata vlaknima i vodom. Uz to, ako je potrebno (ali isključivo pod lekarskim nadzorom) buduća majka može uzimati topiva vlakna: apsorbirajući velike količine vode ta vlakna stvaraju neku vrstu gela koji stolicu čini mekšom i olakšava pražnjenje.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments