Vrlo veliki broj proizvoda koji se koriste u domaćinstvima loše utiču na zdravlje, pogotovo ako se upotrebljavaju svakodnevno. Na toj listi se nalaze i osveživači vazduha. Bez obzira da li se radi o osveživačima u spreju ili onima koji se uključuju u struju, štetnost na zdravlje je velika. Verovali ili ne, oni sadrže čitav niz hemikalija koji zagađuju vazduh i izazivaju alergije, hormonske poremećaje, astmu, pa čak i karcinom. Sigurnije i jeftinije rešenje je da otvorite prozor i osvežite prostoriju u kojoj boravite. Naravno, postoji i drugo rešenje problema – ako vas ne mrzi i ako imate volje, želje i strpljenja, napravite svoj domaći osveživač prostora. Biće svakako prirodniji, jeftiniji i zdraviji. Ako ste spremni za eksperimentisanje sa mirisima, pažljivo čitajte nastavak kolumne.

Razni sprejevi sadrže hemikalije koje mogu biti štetne za vaše zdravlje. Osobe sa astmom posebno mogu biti pogođene ovim problemom, pa im te hemikalije mogu uzrokovati različite alergije. Prema jednom istraživanju upotreba hemijskih sprejeva za osvežavanje prostora može čak izazvati depresiju i glavobolje. Šta raditi u takvim situacijama? Svi mi želimo da nam dom lepo miriše, a upotreba ovih sredstava nije zdrava. Pa, možete pokušati sa upotrebom prirodnih osveživača prostora. Osim toga što su prirodni, oni su i lako dostupni.

Prirodna ulja – Koristite mirisna ulja kao prirodni osveživač za vaš dom. Uzmite jednu kašiku bilo kojeg mirisnog ulja i pomešajte ga sa pola šoljice sirćeta i dve šoljice vode. Dobro izmešajte sve sastojke. Tečnost naspite u raspršivač i vaš osveživač prostora je gotov.

starter orange Živi zdravo: Kako da napravite prirodne osveživače za stan

Najviše su na udaru astmatičari, jer čak i najblaži mirisi menjaju rad pluća i izazivaju teške napade

Cvetni ekstrakti – Vaš omiljeni cvet može postati savršen način da osvežite vaš dom. Kako? Uzmite latice nekog cveća (jasmin, ruža, lavanda) i kuvajte ih u vodi na srednjoj temperaturi najmanje 30 minuta. Sada procedite vodu i sipajte tečnost u bočicu sa sprejem. Ostavite da se ohladi, a nakon toga osvežite vaš dom sa vašim omiljenim mirisom cveća.

Začini – Uzmite svoje omiljene začine, bilo da je to cimet, kardamon ili bilo šta drugo, i prokuvajte ih u vodi na visokoj temperaturi 20-25 minuta. Sipajte tečnost u bocu sa raspršivačem. Ispunite svoju sobu s lepim mirisom indijskih začina.

Sveće od pčelinjeg voska – Ne morate ići u market kako bi kupili mirisne sveće. Napravite sami sveću od pčelinjeg voska. Ona emituje mekani miris i vrlo je dobar prirodni osveživač.

Mešavina začina i mirisa ili takozvani potpuri savršen je način da vam svaki kutak stana miriše sveže. Pomešajte suvo voće i cveće, koru narandže, lavandu, štapiće cimeta, ružine latice ili neke druge začine koje imate, a možete dodati i kapljicu esencijalnog ulja. Ovu mešavinu možete staviti u neku posudu ili povezati u mrežastoj kesici. Sveže cveće je jedan od najboljih načina da osvežite vazduh, a pored toga, učiniće vaš stan vedrijim i lepšim.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments