Istorija masaže je duga skoro koliko i sama ljudska civilizacija. Ima zapisa koji ukazuju da se masaža primenjivala u Rimu, Antičkoj Grčkoj, Vavilonu… S druge strane, u Evropi masaža nije imala širu primenu sve do početka 19. veka. Ruski lekar Zabludovski (Zabludovsky) se smatra tvorcem savremene terapeutske masaže. Sama reč u svim jezicima ima vrlo slično značenje. Na francuskom glagol masser znači utrljavati; arapska reč mass znači dodirivati, pipati; na sanskritu je to reč makch; na hebrejskom mašež znači opipavanje, dok na grčkom masso znači stiskanje rukama; u latinskom massa znači pritiskanje prstima.

Ako do sada niste bili upoznati sa činjenicom da se masažom stopala, pre svega tabana, može uticati na svaki delić tela, organ, mišić, skelet… potrudite se da to promenite, pre svega u praksi. Osnivačem terapije refleksnih zona stopala smatra se doktor Vilijam Ficdžerald (William Fitzgerald).

S obzirom da u današnje vreme veći deo dana provodimo na nogama, možemo slobodno konstatovati da stopala trpe najveće opterećenje. Faktori takvog opterećenja mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Shodno tome, sve češće dolazi do nastajanja trajnih abnormalnih zona na stopalima. Uzroci tome mogu da budu vrlo različiti: ekstremno pešačenje, poslovi u kojima osoba mora konstantno da stoji, povrede, oslabljeno vezivno tkivo, pušačka noga… Pre nego što odete na masažu stopala, možete da primenite neke od sledećih tehnika kada je reč o lečenju i regeneraciji stopala, koje su u današnje vreme nepravedno zapostavljene zbog razloga koji su svima nama dobro poznati: užurbanost, konstantna trka sa vremenom, nemanje vremena za sebe samog. Dakle, tehnike koje su se nekada koristile: hodanje bosi po jutarnjoj rosi, oblačenje i nošenje čarapa sa sirćetom, pravljenje kupki za stopala sa brašnom gorušice, stavljanje obloga od gline.

b2cda35b09f6f2bece6f548a6ff5a03d Živi zdravo: Masaža stopala, totalna relaksacija

Stopala mogu da se masiraju i uz korišćenje aromatičnih ulja

U našim stopalima se nalazi preko 70,000 nervnih završetaka. Dobar terapeut će već posle par prelaza rukama preko stopala klijenta steći prvi utisak o temperaturi, tonusu tkiva, stanju kože i statici stopala. Ako imate gljivice na stopalima, prvo sredite iste, pa tek posle na masažu. Međutim, ako ste dovoljno savitljivi, možete pokušati i sami masažu stopala. U tom slučaju, treba imati na umu da se ruke koje nisu uvežbane vrlo brzo umore. Isto tako, vrlo teško dolazi do potrebnog opuštanja, jer se stopala silom privlače ka gore.

Dokazano je da refleksologija efikasno deluje kod različitih psihosomatskih tegoba: uspešno smanjuje fizičku i psihičku napetost, dovodi do krajnje opuštenosti, stimuliše mentalne funkcije, potstiče cirkulaciju krvi i limfe, reguliše hormone, uravnotežava metabolizam, pospešuje eliminaciju otrovnih materija iz organizma. Otklanja i ublažava: glavobolje (migrenu), nesanicu, depresiju, bolove u leđima…

Jedna masaža stopala uglavnom traje 50 minuta, još ako bude dobra, eto vas opet nazad. Na kraju se moram složiti sa citatom Ive Andrića : “Besmisleno je produživati život u starosti, mladost treba produživati”.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments