Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Air Max revolucija uz the Spot

Živi zdravo: Meteoropata ne folira

Živi zdravo: Meteoropata ne folira

Par sati pre grmljavine vas zaboli slepočnica… Niko ne može da kaže da folirate, vi ste jednostavno meteoropata i tačka. Ako spadate u osobe nežnijeg pola, pojam meteoropata je za vas vrlo dobro poznat. U većini slučajeva muški deo populacije može da odahne što se ove priče tiče.

Centar Svetske zdravstvene organizacije sa sedištem u Milanu opisao je prosečnog meteoropatu kao ženu koja i pored toga što brine o svom zdravlju ima povišen krvni pritisak, teško kontroliše osećanja i ne voli zimu. Na vremenske prilike je osetljiva svaka osoba od dvadeset godina, svaka treća osoba od četrdeset godina i svaka druga od šezdeset godina. Od ukupnog svetskog broja meteoropata, dve trećine čine žene. Iz kog razloga je meteoropatija tako svojstvena ženskoj populaciji?

Generalno gledano, vremenski faktori koji najviše utiču na zdrave su vlažnost vazduha, temperatura i vazdušni pritisak, a sve to u kombinaciji sa danas sve prisutnijim stresom koji utiče na lučenje neurotransmitera i hormona koji smanjuju odbrambene i regulacione mehanizme. Žene su podložnije vremenskim promenama iz vrlo prostih razloga: zbog mesečnih ciklusa i hormonskih promena, koje utiču na njihovo celokupno stanje. Meteoropatska stanja će uglavnom trajati onoliko koliko traju i određeni nepovoljni vremenski periodi. Istraživanjima je utvrđeno da na atmosferske promene najintenzivnije reaguju hronični bolesnici, pogotovo na nagle promene atmosferskog pritiska i temperature. Reumatičari takođe spadaju u rizičnu grupu, kada je reč o naglim atmosferskim promenama.

Kod njih je karakteristična pojava otečenih zglobova, koja se objašnjava povećanom količinom tečnosti u ćelijama, prouzrokovana  određenim vremenskim prilikama. Vrlo često doktori osobama koje boluju od reumatizma savetuju da koriste magnete kao vid zaštite od naglih promena vremena. Poznato je da telo čoveka leti ima više snage, energije, volje, manje spava, lakše se budi. S početkom jeseni, kada dolazi hladnije i sumornije vreme, naše telo smanjuje fizičku aktivnost, prelazeći u sasvim drugačije psihofizičko stanje. Sve češće se javlja osećaj bezvoljnosti, mrzovolje, apatije i hroničnog zamora. U suštini, meteoropatija danas pogađa i zdrave i mlade ljude, neretko i decu.

meteoropata2 Živi zdravo: Meteoropata ne folira

Neki stručnjaci smatraju da su za meteoropatske reakcije glavni krivci elektromagnetni talasi

Znate da ste meteoropata ili još uvek nagađate? Izvolite, pročitajte nekoliko saveta koji će vam ublažiti tegobe prouzrokovane nepovoljnim vremenskim prilikama: izbegavajte svaki veći napor i stres, uvek budite naspavani, provedite svaki dan minimum po pola sata na svežem vazduhu van gradske vreve, hodajte što češće, prilikom tuširanja koristite naizmenično toplu i hladnu vodu, idite u saunu, jedite što više svežeg povrća i voća, popijte čaj od kamilice, lipe, lincure ili gloga, izbegavajte zadimljene prostorije…

Ako znate da ste meteoropata, ne očajavajte, većina poznatih umetnika ima nestabilne psihičke bioritmove zbog naglih promena vremenskih prilika, dakle, vi ste umetnik.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac eneregije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Editors choice