Juče je živa u termometru prešla 15 stepeni. Čudno ili ne, vreme je za vraćanje u formu. Retko ko od nas tokom zime ostane na istoj kilaži koju je imao pre iste. Bez obzira ko je krivac, mi ili gomila slava i praznika, čim sunce ogreje u martu većina pomisli na leto, izležavanje na plaži, preplanulo telo u formi. Kvaka je u tome da kada donosimo odluku o mršavljenju trebamo imati vrlo veliku dozu samopouzdanja, u suprotnom pašćemo na prvom testu: prva pekara iza ugla, prvi fast food u ulici. Hvala na pitanju, čitava Srbija je poznata po tim “kalorijskim minama”. Verovali ili ne, na potezu od Trga do Zelenjaka, prolazeći kroz Sremsku ulicu imate oko 15 “kalorijskih mina”, to je svega 500-600 metara pešaka. Ako ste ipak u mogućnosti da se oduprete svim ovim fantastičnim, preukusnim i preobilnim “zalogajima”, pravi ste kandidat za nastavak priče, u suprotnom prijatno vam bilo.

Ako želite lagano da mršavite, bez odlazaka kod raznoraznih nutricionista i doktora, rešenje je vrlo jednostavno: izbacite hleb, šećer, alkohol i kafu, mleko možete konzumirati isključivo uz raznorazne žitarice za doručak. Odlična zamena za hleb jeste biskvit od riže. Ostatak ishrane bez problema može da ostane isti, samo nemojte preterivati sa unosom masne hrane. Za osveženje je odličan sok od jednog grejpa, limuna i pomorandže. Pored toga što osvežava, predstavlja odličan način za sagorevanje masti. Naravno, pored ishrane poželjno je da ubacite i po koju fizičku aktivnost, ako ste se ulenjili tokom zime.

mrsava Živi zdravo: Mršaviti zdravo

Žene koje su u formi mogu imati koji kilogram viška, a ni malo celulita nije na odmet, kažu lekari

Međutim, ako želite da primenite određene režime ishrane, na raspolaganju vam stoje sledeći programi ishrane: weigth watchers, sirove namirnice, sredozemni, džokerski, Beverly Hills, dijeta na bazi supe, scarsdale, ljubavna, bodovna. Zaintrigirani? Izguglajte za detalje! Takođe, čaša vode sa par kašika jabukovog  sirćeta koju konzumirate pre svakog obroka može veoma dobro uticati na vaš metabolizam. Ukoliko ne volite ukus sirćeta, koji je veoma opor i jakog mirisa, u sve možete dodati i kašiku meda. Takođe, možete sirće umešati u ceđeni sok od svežeg voća (bez dodavanja šećera).

Međutim, ono što morate znati je da gubljenje na težini nikada ne može da se desi preko noći. Ukoliko bi se ovo desilo onda bi vaše zdravlje bilo veoma ugroženo. Najzdravije mršavljenje je ono od pola kilograma sedmično. Ključnu ulogu u mršavljenju ima insulin (hormon debljanja) koji možemo regulisati jednostavnim merama i tako sprečiti da se u masnom tkivu taloži još više energije i da se debljamo. Pravilnom ishranom i kretanjem insulin se stavlja pod kontrolu i aktiviraju se tri hormona vitkosti – adrenalin, noradrenalin i hormon rasta. Oni otvaraju izlazna vrata masnoga tkiva te otapaju mrska spremišta masti.

Koju god opciju da odaberete, mršavljenje ili fast food, izbor je samo vaš, zato što vi sami znate koliko se dobro ili loše osećate u svojoj koži.  “Svaki čovek je tvorac svoga zdravlja ili bolesti” – Buda

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments