Ako vas glavobolja često “posećuje”, verovatno je to znak koji vam vaše telo upućuje i upozorava na eventualno mnogo ozbiljnije bolesti. Glavobolju svakako ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo, pogotovo ako se radi o glavoboljama koje će biti u nastavku teksta pomenute i ukratko opisane. U tim slučajevima poželjno je da se obratite lekaru u razumnom vremenskom periodu.

Naglo, “iz punog zdravlja” nastala glavobolja izuzetne jačine – Ovakva glavobolja može biti znak spontanog krvarenja unutar lobanje usled pucanja aneurizme, vrećastog proširenja moždanog krvnog suda.

Glavobolja kakva se javlja prvi put u životu Svaka “novonastala” glavobolja, kakvu ranije niste iskusili, zahteva konsultaciju sa lekarom. Ovo posebno važi za glavobolje čiji se nastnak ne može objasniti, jer nema uzročnike kakvi su premor, stres, povrede niti bilo koje drugo stanje koja bi se eventualno mogla povezati sa njenim nastankom.

Glavobolja koja se bitno razlikuje po jačini i/ili kvalitetu u odnosu na glavobolje kakve obično imate Svaka promena karakteristika glavobolje kakvu pacijenti već prepoznaju, zahteva određenu meru opreza. Od ranije prisutna sklonost ka glavobolji ne sme da zavara, jer promena osnovnih karakteristika glavobolje može biti uzrokovana ozbiljnim oboljenjima, kao što su unutarlobanjsko krvarenje ili tumori mozga.

Glavobolja udružena sa simptomima kao što su smetnje u govoru, otežano pokretanju ruke ili noge, poremećaji ravnoteže, slabost vida, konfuzija ili gubitak pamćenja Ovakvi simptomi, udruženi sa glavoboljom, jasno ukazuju na oštećenje mozga, najčešće kao posledica tumora, krvarenja ili infarkta. Neophodno je obratiti se lekaru u cilju dodatne dijagnostike.

slika2 Živi zdravo: Muči li vas glavobolja?

Jedan od načina da se rešite čestih glavobolja jeste praktikovanje joge. Uz pomoć joge, primenjujući određene tehnike disanja, možete da utičete na smanjenje/nestajanje uzroka glavobolja

Glavobolja praćena povišenom temperaturom, kočenjem vrata, mučninom i povraćanjem Glavobolja praćena navedenim simptomima je najčešće znak meningitisa (zapaljenje moždanih opni), bolesti koja zahteva neodložnu dijagnostiku i lečenje.

Glavobolja koja pokazuje tendenciju stalnog pojačavanja u periodu od 24 časa – Kontinuirano pojačavanje glavobolje u višesatnom periodu može ukazivati na razvoj nekog unutarlobanjskog procesa koji zahteva hitnu dijagnostiku i lečenje.

Glavobolja koja nastaje nakon povrede glave – Posle povreda glave, glavobolja je relativno česta pojava koja ne mora, a najčešće i nije, povezana sa ozbiljnijim oštećenjima mozga. Međutim, kod povreda glave, čak i manjih, ponekad mogu nastati ozbiljnija oštećenja, kao što su nagnječenje mozga, prelom lobanje ili unutarlobanjsko krvarenje.

Izrazito jaka glavobolja “u” jednom oku i okolini, praćena crvenilom oka Ovakva glavobolja može biti znak vaskularne malformacije (urođeni poremećaj krvnih sudova mozga), kao što je aneurizma karotidne arterije (jedna od glavnih arterija koja “hrani” mozak) ili karotiko-kavernozna fistula.

Glavobolja koja se prvi put javlja posle 50. godine života – Svaka glavobolja koja se prvi put javlja u kasnijem životnom dobu zahteva posebnu pažnju, jer postoji relativno velika verovatnoća da je uzrokovana odgovarajućim oboljenjima, kao što su krvarenje u mozgu, infarkt mozga, tumori, zapaljenja…

Glavobolja koja se javlja kod ljudi koji se leče od kancera U ovakvim situacijama, glavobolja uvek indikuje realnu sumnju na nastanak moždanih metastaza.

Glavobolja koja traje duže od 72 sata Pojedine dobroćudne glavobolje, kao što je migrena, traju do 72 sata, a u retkim situacijama i duže.

Glavobolja koja se pojačava ujutru Jake, jutarnje glavobolje, posebno ukoliko su praćene osećajem mučnine i nagonom za povraćanjem, mogu ukazati na povećanje unutarlobanjskog pritiska, što može biti posledica tumora ili drugih oboljenja mozga.

Česta glavobolja, koja se ne može adekvatno kontrolisati uobičajenim lekovima protiv bolova Prisustvo ovakvih glavobolja ne mora biti, a najčešće i nije, znak nekih ozbiljnih oboljenja. U svakom slučaju, ako vam glavobolje čine svakodnevicu, nemojte ih zanemarivati – pravac kod lekara, sigurno vam nešto ne “radi” kako treba.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments