Stoji činjenica da su čitav maj i polovina juna bili vremenski nezamislivi za ovo doba godine. Stoji činjenica da se u tom periodu tokom dana vreme menjalo kao da živimo u nekom seocetu u Velikoj Britaniji: malo sunca, par redova oblaka, zatim kiša… Sunce, malo grada, opet pokoji oblak i tako u nedogled. Dakle, sve to stoji bez problema. Evidentno je da vreme još uvek ne možemo da osporimo kao većinu drugih stvari. Kakvo je-takvo je, “naše” je. U redu, ako u ovoj kolumni ne mogu da osporim vreme, šta mogu? Kakve veze vreme ima sa naslovom teksta, sigurno se pitate. Ima i te kako.

Ko je još video da se na plus 20 stepeni Celzijusa one nose? Dobro, neka ih nose do plus 20, ali pre neki dan je bilo 37 u hladu i dalje su se nosile. Zabrinuo sam se na trenutak da neko naše lepše polovine malo zajebava po tom pitanju, kroz glavu mi je prošlo par vrlo loših viceva o plavušama. Pomislio sam da je nemoguće da se naša čitava ženska populacija našla pod uticajem takozvanog plavuša sindroma. Nije mi bilo teško da potražim na Googleu zarad toga. Hteo sam da steknem uvid u to kako se ponašaju lepše polovine u EU po tom pitanju i lepše polovine preko bare. Za divno čudo i moglo bi se reći sveprožimajuće olakšanje, došao sam do zaključka da neko ne zajebava samo ove naše, već i onaj ostatak lepših polovina koji se nalazi van granica lepe naše.

Pink Boots 03534 Živi zdravo: Nose ih bez razmišljanja

I ove čizme se vode kao letnja obuća. Idealne za plus 30 Celzijusa

Pročitaj tekst – WTF: Pravda za “letnje” čizmice.

Da, moram da priznam da je u pitanju globalni, a ne zajeb lokalnog karaktera: “Sve devojke, žene i bake (baka je najbitnija žena od svih, da nema baka ne bi bilo nas; spominjite svoju baku malo češće), koje su poklekle novom modnom trendu, nosiće letnje čizme“. Dakle, ako do sada niste primetili armiju žena ovih dana kako smelo koračaju ulicama u svojim novim letnjim čizmama, molio bih vas da od danas obratite i pažnju na taj detalj. Biće ih sve više i više. Ženska populacija koja je leti nosila sandale, baletanke očigledno polako ali sigurno izumire. Pridružiti se novom modnom pravcu ili pokušati objasniti da je ovaj put trend stvarno bezveze? Ja ću pokušati ovo drugo iz ugla zdravlja, a vi kako želite. Još jedna mala opaska pre reči zdravlja; lično nikada nisam išao kod pedikira, možda su papreno poskupeli, možda je lakše skinuti se za depilaciju međunožja, nego pokazati nožne prste pedikiru, možda je shodno tome rešenje situacija koja je s jedne strane svakako manje stresna, a s druge daleko isplativija – kupiti jedne letnje čizme i pustiti nokte. Možda.

U nastavku slede reči zdravlja, a kao što svi znamo, zdravlje treba da uzmemo za ozbiljno, ne sme biti prepirke sa njim, zato pročitajte šta ima da napiše u nastavku kolumne. Ako se odlučite za patike ili uopšte za zatvorenu obuću tokom leta, postoji veća mogućnost razvoja gljivica roda candida. Topla i vlažna sredina, znojenje u patikama, čizmama ili hodanje bosim nogama na bazenima ili zajedničkim svlačionicama, idealna su podloga za pojavu gljivica na stopalima tokom leta. One se manifestuju kao beličaste naslage koje se perutaju na stopalima, pa ona često dobijaju neprijatan miris. Ako se gljivice razviju, mora da se sprovede terapija od strane dermatologa. Ukoliko se stanje zapusti, vrlo lako može da pređe u hronični oblik, do tzv. “skuvane” kože između prstiju, pojava ragada i plikova na svodu tabana i između prstiju. Letnje čizme. Misli o tome.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments