Dobro je poznato da tesne cipele uništavaju stopala, ali to ne sprečava žene da ih nose, pa one sada godišnje potroše isto novca na cipele koliko i na lečenje stopala. 

Čukljevi, izbočina na prstu, deformiteti na gležnjevima opterećuju stopala, i ako se na vreme ne potraži pomoć lekara, sve se dalje komplikuje jer postaje ne samo estetski već i funkcionalni, odnosno ozbiljan zdravstveni problem. Najčešća deformacija stopala dešava se u vidu pojave čukljeva (hallux valgus). U narodu je ova pojava poznata kao krivljenje nožnog palca u stranu prema drugim prstima, gde u predelu zgloba ovog prsta dolazi do pojave izrasline, odnosno čuklja. Čukljevi se slobodno mogu smatrati bolešću savremenog doba, a njihova sve učestalija pojava posledica je najčešće “robovanja” modi i nošenja uskih cipela sa visokim petama. Taj teret podnose žene, mada, moram priznati, i muškarci muku muče sa čukljevima.

Uzrok njihovih problema je druge prirode. Da biste ih sprečili, nosite obuću koja ostavlja prstima mesta da se kreću. Ako ga već imate, ulošci sa gelom mogu smanjiti dodir već postojećeg čuklja sa obućom i olakšati bol. Nema starosne dobi koja bi bila vezana za ovu bolest – od nje podjednako pate i mladi i stari.

slika216 Živi zdravo: Nosiš potpetice, dobićeš čukljeve

Čukljevi su uglavnom genetsko nasleđe, ali za krive prste bićete samo vi krive, jer u cipelama oni stoje zbijeni jedan uz drugi - što može dovesti do njihovog krivljenja

Na prvom mestu, kao vodeći uzrok nastanka ovog deformiteta, postavlja se neadekvatna obuća. Čukljevi se po pravilu javljaju 17 puta češće kod osoba koje nose obuću, nego kod onih koji hodaju bosi. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da kod Japanaca do sredine sedamdesetih godina 20. veka, kada se nije nosila masovno  “zapadna” obuća (nosila se tada neka vrsta klompi), nije bilo uopšte HV-a, dok je danas njegova učestalost ista kao i u drugim zemljama. Učestalija pojava čukljeva kod osoba ženskog pola, 15 puta češće nego kod muškaraca, pripisuje se nošenju obuće sa uskim prednjim delom cipele i visokim potpeticama. Drugi, čest uzrok pojave HV-a je i nasleđe. Uočeno je da 75 odsto pacijenata sa HV-om ima pozitivnu porodičnu anamnezu.

Na nastanak čukljeva utiču i brojna sistemska oboljenja u organizmu. Posebno je izražena pojava čukljeva gde je dijagnostikovan reumatoidni artritis i ona je tada udružena i sa deformitetima drugih prstiju stopala. Tačke oslonca tela se menjaju kada se na stopalu pojavi čukalj. Tada se linija gravitacije pomera i umesto zgloba kolena, opterećenje prima hrskavičava površina, a i na kuku sila pritiska “pogrešno” mesto. Pošto te tačke nisu predodređene da prime težinu tela, opterećuje se četvrti kičmeni pršljen i zbog toga se javlja artroza. To je veoma često degenerativno oboljenje hrskavice, a stradaju kuk, koleno, skočni zglob i kičma. Da bi se izbegla pojava čukljeva, treba jačati muskulaturu stopala.

Dizati se na prste, hodati na petama, prste raširiti i podići prema gore ili gurati prema dole, hodati na prstima, nabirati komad tkanine prstima nogu… Lečenje može biti neoperativno i operativno. Neoperativno je simptomatsko i obuhvata razne umetke za nožni palac, kao i dnevne i noćne separatore. Operativno lečenje se izvodi sa četiri osnovne metode, zavisno od vrste i stepena deformiteta. Mekotkivne podrazumevaju operaciju na tetivama mišića i kapsulama zglobova; koštane podrazumevaju presecanje kostiju, čime se dobija mogućnost prostorne korekcije položaja izmeštenih kostiju i uklanjanje samog čuklja.

Zglobna procedura podrazumeva hiruršku korekciju zglobova koji su degenerativno značajno izmenjeni. Ipak, kombinovana procedura je najčešća u primeni. Kada je reč o operativnom lečenju, statistika ukazuje da svega 20 odsto pacijenata posle operacije u potpunosti reši problem sa čukljevima.

Sada kada znate, odlučite same – potpetice ili ravna obuća, ostaviti utisak ili vaše zdravlje?

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments