5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Minimum jednom u godinu dana vam dobro dođe da se “oslobodite” raznoraznog otpada, koje je vaše telo revnosno skupljalo i skladištilo na sigurno, ne pitajući vas za dozvolu. S druge strane, sami ste krivi, taj otpad ste vi uneli u svoje telo. Sada je red na detoksikaciju ili ste u problemu.

Detoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina, koji slabe imunitet i povećavaju rizik od obolevanja. Sprovođenje detoksikacije dvaput godišnje postalo je gotovo nužno, a svakako preporučljivo. U našem organizmu ima štetnih materija različitog porekla: pesticida, dodataka hrani, konzervanasa, alergena, kiselina i soli teških metala, radionukleida nitrata, raznoraznih hemijskih stimulatora, antibiotika, slobodnih radikala, ali i produkata metabolizma koji se obrazuju u svakom, pa i u potpuno zdravom organizmu. Ali ne treba brinuti, naše telo poseduje idealan sanitarni čvor koji se sastoji od pet međusobno usklađenih sistema, a to su: limfni, respiratorni, urinarni, digestivni i koža. Pluća putem disanja često dolaze u dodir s toksinima; jetra je najvažniji organ detoksikacije koja može biti oštećena prevelikim brojem toksina; creva odstranjuju toksine u probavnom sistemu pomoću peristaltike i sprečavaju zatvor; limfa snižava nivo šećera u krvi i krvni pritisak, eliminiše holesterol, sprečava srčani i moždani udar; bubrezi zajedno s bešikom odstranjuju ureu i mokraćnu kiselinu.

detoksikacija2 Živi zdravo: Novogodišnja detoksikacija

Tokom sprovođenja detoksikacije je vrlo bitno da zapisujete šta, kada i koliko ste pojeli i popili

Tokom zime poželjno je da poštujete sledeće smernice: Uvođenje dana odmora od hrane kada omogućujemo organizmu da energiju, koju bi inače potrošio na varenje, leukocitozu hrane i detoksikaciju od ostataka nesvarene i neiskorišćene hrane, investira u procese regeneracije i čišćenja. Stvoriti naviku dodavanja uz svaki osnovni obrok (sem svežeg voća) 1-2 supene kašike pšeničnih klica i 1-2 supene kašike mlevenih sirovih semenki lana, bundeve, susama. To će se odraziti na redovnije i kvalitetnije pražnjenje i postepeno čišćenje creva od stvrdnutih naslaga stare stolice (koje skoro svako, i pored redovnih stolica, u crevima ima u proseku 3-5kg). Uz svaki osnovni obrok dodavati 1 supenu kašiku nerafinisanog, hladno ceđenog, maslinovog i jednu čajnu kašiku lanenog ulja (ne više od 3 puta dnevno). Na taj način ćemo podstaći redovnije pražnjenje žuči, bolju detoksikaciju organizma, značajno ćemo umanjiti mogućnost stvaranja kamena, peska i mulja u jetri i žučnoj kesi, poboljšaćemo proces varenja hrane, pomoći čišćenju krvnih sudova, boljoj cirkulaciji krvi, boljem funkcionisanju zaštitnog sistema i boljem radu srca.

Kada sprovodite čišćenje organizma, vrlo bitno je da vodite računa o vremenima obroka. Pogotovo, ako u danima odmora od hrane koristite voće, povrće, biljni jogurt i biljno mleko, to kombinujte npr. ovako: voćni obroci oko 8 ujutro i oko 12; oko 14 pojesti salatu sa biljnim jogurtom ili biljnim mlekom, isto uraditi u 18 časova, a oko 21 čas pojesti voće; napici se koriste prema potrebi, od ustajanja do 13:30; od 17 do 17:30 i posle 21.

Sve u svemu srećna vam Nova Godina, sa ili bez detoksikacije…do čitanja…

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac eneregije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Editors choice