Problemi sa vidom, poput katarakte, utiču na milione ljudi. Međutim, ove bolesti oka mogu biti usporene unošenjem vitamina A, C, E, cinka, betakarotena i omega 3 masnih kiselina u naš sistem. Pogledajte koje namirnice mogu usporiti razvijanje bolesti koje slabe naš vid. Stručnjaci smatraju da je ove minerale, vitamine i antioksidanse najbolje unositi u naš sistem kroz namirnice a ne putem suplemenata.

Pogledajte koje namirnice mogu pozitivno uticati na vaš vid:

Sok od pomorandže – Vitamin C povoljno utiče na zdravlje očiju. On pozitivno utiče na krvne sudove i može da smanji rizik od dobijanja katarakte. Unošenjem 500 mg vitamina C dnevno može se usporiti razvijanje naprednih degeneracija oka do 25 odsto i gubitka vida za 19 odsto kod osoba koje su izložene velikom riziku od dobijanja ovih bolesti.

Ostrige – Ostrige predstavljaju najveći izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje oka. Cink omogućava vitaminu A da stvara pigment nazvan melanin, koji štiti oči i povezan je sa boljim noćnim vidom. Stručnjaci preporučuju 40 do 80 mg cinka dnevno, što je jednako količini od 6 ostriga. Međutim, s obzirom na cenu i dostupnost, ostrige su za većinu ljudi van domašaja, ali postoje i drugi dobri izvori cinka poput govedine, pasulja i oraha.

Kelj – Kuvani kelj je bogat antioksidansima koji se nalaze i u našim očima. U pitanju su lutein i zeaksantin, koji zajedno štite oko od štetnih slobodnih radikala.

Kikiriki – Kikiriki je odličan izvor vitamina E i omega 3 masnih kiselina, koji su ključni sastojci za dobro zdravlje. Dokazano je da vitamin E odlaže dobijanje katarakte i drugih degeneracija oka. Osobe koje pate od niskog nivoa omega 3 masnih kiselina podložnije su dobijanju bolesti oka ili oštećenjima krvnih sudova zenice – što može dovesti do slepila. Oči mogu da sadrže ključ rešenja neidentifikovanih zdravstvenih problema, koji mogu da budu otkriveni rutinskim testom, tvrde eksperti.

Neke vidljive promene na očima mogu nam ukazati na mogućnost oboljenja od mnogih bolesti:

Crvene oči – visoki pritisak.

Žute tačke masnoće ili sitne suze u mrežnjači – dijabetes.

Beli prstenovi oko irisa (dužice, šarenice) – visok holesterol.

Bleda boja unutrašnjosti kapka – anemija.

Izbuljene oči – problemi s tiroidnom žlezdom.

Obamrli kapci – moždani udar.

Različita veličina zenica – moždani udar ili tumor.

Žute oči – bolesti jetre.

Bledilo optičkog nerva – multipla skleroza ili tumor mozga.

slika28 Živi zdravo: Oči su ogledalo duše, saznaj kako ih čuvati

Kontaktno sočivo je tanko i lagano, a izrađeno je od posebnog plastičnog materijala. Ono se postavlja na rožnjaču ili na rožnjaču i beonjaču.

Da li su vam oči suve i da li vas peku? Evo 6 lakih rešenja za ove probleme.

Veštačke suze – Njih je najbolje koristiti ako su vam oči suve ili vas svakodnevno peckaju tj. gore. Po potrebi stavite kap do dve u svako oko.

Omega 3 masne kiseline – Ovo je najbolje rešenje za osobe koje ne vole da stavljaju kapi. Omega 3 masne kisleline pomažu kod smanjenja upale koja može doprineti sindromu suvih očiju.

Kapi na recept – Ako patite od hronično suvih očiju lekar će vam prepisati odgovarajuće kapi za vaše stanje. To su uglavnom kapi koje sadrže lek ciklosporin, koji podstiče prirodnu proizvodnju suza. Mnoge studije su pokazale visoku efikasnost ovih kapi.

Tople obloge – Ovo je dobar izbor ako vam kapi ne pomažu.

Ispiranje oka – Ovo je najbolje rešenje ako su vam oči suve i imate crvenilo oko kapka, što može biti znak upale folikula trepavica. To stanje se zove blefaritis.

Oftalmološki umeci – Oni leče sindrom suvih očiju koje ne reaguju na druge lekove. Ove perlice od celuloze, koje su dostupne samo putem recepta, stavljaju se u džep kapka.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments