Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Lično, nisam pobornik konzumiranja gaziranih pića, pogotovo ne u većim količinama. Međutim, danas svako od nas zna minimum jednu osobu u svom okruženju koja na dnevnom nivou popije više od čaše ili dve gaziranih pića. Ako niste znali, postanite svesni da su baš gazirana pića direktno povezana sa nastankom karijesa, gubitkom koštane mase, gojaznošću i neplodnošću. Svesni loših strana svog proizvoda, jedna od poznatijih kompanija, kada je reč o proizvodnji gaziranih pića, izbacila je kalkulator na svom sajtu, uz pomoć kojeg možete da odredite kolika vam je fizička aktivnost potrebna shodno popijenoj mililitraži njihovog gaziranog napitka.

Dve najveće kompanije, koje čine skoro 90 odsto svetskog tržišta gaziranih pića, odskoro su donele odluku da u pojedinim državama, pre svega američkim, promene recepturu svojih napitaka. Za takav korak su se odlučili zbog činjenice da se jedan od sastojaka (4-metilimidazol) odnedavno našao na listi kancerogenih sastojaka. Kada je reč o restrikciji gaziranih pića, u tom pogledu najveći pozitivan iskorak je napravila vlada Bolivije. Od 21. decembra prošle godine u Boliviji je stupila na snagu zabrana koja se tiče nemogućnosti poslovanja kompanije Coca-Cola na teritoriji te zemlje. Pored Coca-Cole, zabrana se takođe odnosi i na lanac McDonald’s restorana. Kamo sreće da je naša vlada po tom pitanju ista kao bolivijska, ali jok, mi nećemo skoro “gledati” taj film. Po nedavnom istraživanju, koje je uključivalo tržište zemalja EX YU, kada je reč o zastupljenosti proizvoda, Coca-Cola se nalazila u prva tri proizvoda po rejtingu.

slika222 Živi zdravo: Priča o gaziranim pićima i WC šolji

Zaledila su vam se stakla na automobilu, a pri ruci nemate strugalicu za led? Gazirano piće će vam poslužiti kao odlično sredstvo za odmrzavanje stakala

Prosečan Srbin na nedeljnom nivou popije od četiri do šest litara gaziranog pića. Ako do sada niste odlučili da prestanete sa konzumacijom raznoraznih gaziranih pića, udariću malo jače. Konzumiranje gaziranih napitaka povećava količinu masti u organima; hemikalije koje se koriste u izradi tekstila i za premazivanje različitih proizvoda, kako bi se sprečilo njihovo gorenje, mogu se naći i u nekim gaziranim napicima u obliku bromiranog biljnog ulja – taj sastojak može da dovede do gubitka pamćenja, nervnih poremećaja i kožnih oštećenja. Kukuruzni sirup, pun fruktoze, koristi se za zaslađivanje mnogih gaziranih pića. Ovaj štetan veštački sastojak dobija se uglavnom od genetski modifikovanog kukuruza. I dalje imate želju za gaziranim? Udaram onda najjače što mogu.

Zagoreli tiganj za pečenje možete očistiti ako u njega sipate bilo koje gazirano piće i kratko prokuvate. Neće ostati nijedna mrlja. Zarđali šrafovi mogu se olabaviti ako krpu nakvasite bilo kojim gaziranim pićem, obmotate je oko šrafa i ostavite tako nekoliko sati. Umesto standardnih sredstava za čišćenje, možete iskoristiti i bilo koje gazirano piće kako biste s prozora uklonili prljavštinu i masnoću. Kada gazirano piće izlapi, sipajte ga u rezervoar za kompost – kako biste mikroorganizmima pomogli da kompost brže pretvore u efikasno đubrivo za vaš travnjak i baštu. Naravno, za kraj – priča o WC šolji. WC šolja će biti čista ako je polijete gaziranim napitkom. Kiselina će učiniti svoje.

Uzdravlje!

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Editors choice