#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Živi zdravo: Rak dojke, kako, zašto, preventiva

Živi zdravo: Rak dojke, kako, zašto, preventiva

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor. Retko se javlja pre 20. godine života, a najčešći je između 55. i 70. Svaka osma žena oboleva od raka dojke. Rak dojke je najrasprostranjenija, ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svetu. U EU oko 270,000 novih slučajeva se otkrije svake godine, dok 96,000 žena umre od raka dojke. U okviru EU svake 2,5 minute jednoj ženi se dijagnostikuje rak dojke, a svakih 7,5 minuta umire jedna žena. U Srbiji svake godine oko 4,000 žena oboli od raka dojke, a oko hiljadu i po svake godine umre.

Opasnost od raka dojke je povećana kod žena koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine, menopauzu pre 50, nisu rodile ili su rodile posle 30. godine, kod kojih je prilikom biopsije dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija, koje su operisane zbog raka jedne dojke (verovatna učestalost raka u drugoj dojci je oko šest odsto), ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke, kod žena s vlažnim cerumenom (cerumen = usna mast). Istraživači su zaključili da žene koje imaju rak dojke, a imaju implante u grudima – rak obično bude otkriven u kasnijem stadijumu nego ženama koje ih nemaju. 26 odsto žena sa implantima imalo je dijagnozu raka dojke u kasnom stadijumu, za razliku od žena čije su grudi bile prirodne. Razlog tome je činjenica da je dosta teže detaljnije obaviti pregled tkiva mamografom ženama sa ugrađenim implantima.

breast cancer ribbon Živi zdravo: Rak dojke, kako, zašto, preventiva

Ova bolest preti sve većem broju žena, a najveći uzrok je mala informisanost i neredovni pregledi

Kada je reč o simptomima, obratite pažnju na sledeće: bezbolni čvor u dojci, ponekad je čvor bolan na dodir ili praćen spontanim bolovima; iscedak iz bradavice koji je najčešće sukrvav ili krvav, a ređe proziran ili zamućen; nedavno uvučenu bradavicu koja se ne može izvući; osip; rane na koži dojke; kraste na bradavici; kožu dojke koja liči na koru narandže; crvenilo; oteklinu; topline; bolnu osetljivost; povećane limfne čvorove u pazušnoj jami; bolove u leđima ili “patološki” prelom kostiju (prelomi koji nastaju usled minimalnog opterećenja kosti) koji nastaju zbog metastaza – kod nekih žena mogu biti prvi znakovi raka dojke.

Iako muškarci imaju 100 puta manju verovatnoću od dobijanja ove bolesti, kod njih se stanje obično otkriva mnogo kasnije, tako da je rak obično uznapredovao u periodu kada ga doktori otkriju. Međutim, pripadnici jačeg pola imaju veće šanse za preživljavanje raka dojke od žena. To je zato što se oni ne izlažu hormonima estrogenu i progesteronu, oni ne doje i imaju vrlo malo kanala u kojima rak uglavnom počinje. Za dijagnostikovanje raka dojke potrebne su sledeće pretrage: pregled i pipanje promena na dojci, u pazušnoj jami, području iznad ključne kosti, trbuhu, pregled jetre i osetljivost kičme na bol i lagani udarac, mamografija i eventualno galaktografija (snimanje izvodnih kanala dojke), punkcija (probadanje iglom i izvlačenje uzorka ćelija) čvora na dojci i operacijska biopsija (uzimanje komada tkiva za analizu), krvna slika i količina enzima alkalne fosfataze, rendgenski snimci pluća, kostura i scintigrafija (snimanje pomoću rastvora izotopa) jetre i kosti koja služi za otkrivanje metastaza.

Hrana koju ne biste smeli da jedete ako želite da izbegnete svaki mogući rizik, što se pojave raka dojke tiče je meso, sir i puter – iz prostog razloga što ove namirnice mogu da budu bogate zasićenim mastima koje se dovode u vezu sa gojaznošću, jednim od najvećih faktora rizika od raka. Konzumiranje pasulja, belog luka, oraha, paradajza, brokolija, bobičastog voća je za svaku preporuku. Ako se do sada niste kontrolisali, ispred ogledala i natenane…

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Editors choice