Sigurno ti se desilo, nema razloga da poričeš. Budiš se u svom krevetu, jutro posle sinoćnjeg obeznanjivanja na ko zna kom splavu, po ko zna koji put, pored devojke koju ne prepoznaješ. Ili se to samo tvoja svest poigrava sa tobom, možda je znaš, samo ti mozak i dalje radi na teta talasnoj dužini, pažnja ti je rasuta. Međutim, za vrlo kratko vreme dolaziš do dva ključna saznanja – potpuno si budan i da, znaš je, ali ne ovakvu. Dok ona i dalje spava, polako prilaziš njenoj strani kreveta u pokušaju da ne napraviš nijedan šum, nijedan pokret, bukvalno prislanjaš svoje lice uz njeno. Ne, ne pokušavaš da je poljubiš dok spava, to bi bio mač sa dve oštrice, ko zna šta se dešavalo sinoć u tvom krevetu, ti samo pokušavaš da spoznaš ko je ta devojka.

Mozak ti radi sto na sat unazad, kao stari vokmen kada stisneš rewind dugme, nadajući se da ćeš pustiti play u pravom trenutku. I da, eureka, sinulo ti je rešenje, devojka koja leži i spava u tvom krevetu nesvesna tvog lica pored njenog prćastog nosa je ista ona devojku koju si sinoć na splavu spopadao i nekim čudom privoleo da krene s tobom kod tebe, ili i nije, možda je jednostavno bila pijanija od tebe. Za tebe je to sasvim svejedno, ti pijan ili ona pijanija, to te ne pogađa uopšte, to je tvoja svakodnevica. Eureka te je pogodila. Devojka je nekim čudom pre nego što je zaspala uspela da skine šminku. Da, skinula je šminkuona sada leži u tvom krevetu bez svoje šminke. Šta da radiš sada, razmišljaš grozničavo, bez šminke je… sranje!

Na trenutak imaš misao o iluziji lepote koju šminka može da stvori, pogotovo kada je skoro potpuni mrak. Zaričeš se po ko zna koji put da se više nećeš kretati po takvim mestima. Od sada samo svetlo i to dosta svetla, sa svih strana! Pada ti na pamet i krilatica: “Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se.”

sminka2 Živi zdravo: Šminka, iluzija i opasnost, 2 u 1

Odlučiš li se ipak na šminkanje, ne brini ništa, niko te neće čudno gledati... ne, ne kod nas

Možda se tu krije rešenje, zašto ne bi i ti počeo da se šminkaš, ionako na Zapadu na osnovu skorašnjih istraživanja skoro 74 odsto muškaraca koriste neku vrstu šminke. Baš te briga, sruši još jedan beogradski tabu. Ko zna, ako kreneš da se šminkaš, možda ćeš i ti jednog dana završiti u krevetu pored neke devojke bez svoje šminke. Kao šlag na tortu, moći ćete da pričate o još jednoj zajedničkoj temi. Štaviše, delili biste između sebe “opremu” za ulepšavanje, to je u današnje vreme, vreme ekonomske krize, i te kako od značaja. Međutim, iz ugla zdravlja šminka nije dobra iz više razloga. Naučnici sa Berklija su došli do zaključka da prosečni korisnik ruža za usne može u organizam uneti 20 odsto veću, ili čak i više od toga, količinu aluminija, mangana i kadmija od dnevno dopuštene.

To se takođe odnosi i na ostatak šminke, to jest na onu “opremu” za šminkanje koja u sebi sadrži gorenavedene metale. S druge strane, vrlo je opasno imati u torbici šminku kojoj je istekao rok trajanja. Stare maskare prepune su bakterija i mogu da izazovu konjuktivitis koji rezultira crvenilom očiju, svrabom i oticanjem. Šminka ne bi trebalo da se upotrebljava duže od šest meseci nakon što se otvori. Razmisli o tome.

Na kraju, k’o svaki pravi muškarac sa ovih prostora, izbacuješ iz svoje glave svaku misao o eventualnom šminkanju. Verovatno će većina devojaka prokomentarisati tu tvoju odluku u stilu: “To što ne želiš da se šminkaš samo je pokazatelj koliki si homofob, pravi muškarac bi dozvolio da ga bar malo našminkam.” “E, vala neću”, pomišljaš u sebi, “od sada bez šminke”. Mućkaš nes, čekajući je da se probudi.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments