Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Air Max revolucija uz the Spot

Živi zdravo: Šta jeste droga

Živi zdravo: Šta jeste droga

Malo ko od vas se ikada stvarno zapitao šta je, ustvari, droga, a verovatno je većina imala dodira sa istom, direktno ili indirektno.

Droga predstavlja sirov, nepotpuno preparirani produkt biljnog, životinjskog i mineralnog porekla. Od davnina razne vrste droga su korišćene radi dobijanja različitih lekova, zbog čega se nazivaju lekovite droge, ili su, korišćene pri raznim verskim i drugim ritualima. Sama reč droga je verovatno arapskog porekla – “dova”, lekovito sredstvo. Reč droga prvi put je zapisana u četrnaestom veku u engleskom godišnjaku “Novem bals de droggers de spiocerie”. Sirovi i sasušeni delovi biljaka i životinja, odnosno pojedini minerali, nazvani su jednim zajedničkim imenom – droga.

Upotrebom droge, koja je uneta u organizam, može da se promeni stanje svesti i druge psihičke funkcije (opažanje, mišljenje, raspoloženje, ponašanje i stav prema telu), može ubrzo da dovode do stvaranja navike – psihičke i fizičke zavisnosti i štetnih posledica po ceo organizam. Sve više se umesto termina droga koristi termin psihoaktivna supstanca. Droge su, dakle, sve supstance koje mogu da izazovu promenu ili poremećaj jedne ili više funkcija, a koriste se u medicinske ili NEMEDICINSKE svrhe. Svetska zdravstvena organizacija daje sledeću definiciju droge: “Droga je svaka supstanca koja, unesena u organizam, može da modifikuje jednu ili više funkcija”.Kada je reč o drogama, vrlo česte zablude su da: postoje lake i teške droge, danas svi uzimaju drogu, sve treba probati, marihuana nije opasna, povremeno uzimanje droge nije rizično. Vrlo bitno je istaći i razumeti kada su droge u pitanju je da one pokazuju različito dejstvo kod osoba koje je konzumiraju. Za jednu osobu konzumiranje droga, pa čak i prvo probanje može biti po život opasno, za neku drugu osobu je “manje” opasno, ali uvek je štetno.

sss Živi zdravo: Šta jeste droga

Najčešći razlozi uzimanje droge su: radoznalost, uticaj vršnjaka, želja za pripadanjem grupi, dosada, bekstvo od realnosti, samostalnost

Klasifikacija droge: DEPRESORI (opijati, heroin, morfin, alkohol, barbiturati), STIMULANSI (kokain, ekstazi, amfetamin…), HALUCINOGENE SUPSTANCE (lsd, meskalin, dom, psilocibin…).

Depresori deluju preko opijatskih receptora i u umerenim dozama uklanjaju bol, u većim dozama stvaraju euforiju, a vrlo visoke doze vode direktno u komu (sve staje). Euforija je razlog zašto se droga  želi ponovo uzeti. Kada je reč o stimulansima, kokain je broj jedan po upotrebi. Kokain pored osećaja prijatnosti, stvara i psihotične doživljaje, koji su vrlo neprijatni. Halucinogene droge vode na putovanja (“trip”) kroz iluzije, halucinacije, stanja visoke budnosti i jaku osetljivost za okolinu i nas same. Kažu da se tada boje čuju i zvuci vide… Međutim, često putovanje postaje loše (“bad trip”) i pretvara se u pravi panični napad.

Ako ste koristili – ZABORAVITE JE, ako niste – U PRAVU STE… Do čitanja.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac eneregije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Editors choice