Najjednostavnija definicija vizualizacije jeste ta da predstavlja sanjarenje sa svrhom. Vizualizacija kao tehnika je dostupna svim ljudima, 24 sata, bez prekida. Samom vizualizacijom možemo da ostvarimo mnogobrojne benefite u svim aspektima našeg života: zdravstvenog, društvenog, poslovnog, ličnog, duhovnog… Kroz um svih nas neprekidno teku misli i slike, koje u većini slučajeva nesvesno prolaze kroz naš um, utičući na biohemiju tela, stanje organizma, naše raspoloženje i na odluke koje donosimo. Vizualizacija predstavlja jedan od osnovnih alata kreacije. Svi ljudi je koriste i pritom je većina nesvesna da to što rade predstavlja vizualizaciju.

Kao što disanje predstavlja automatsku radnju koja se odvija spontano, isto važi i za vizualizaciju. Veoma je bitno da nastojimo da vizualizujemo realne pozitivne ciljeve. Što se literature tiče, za svaku preporuku jeste zen priča “Veliki talasi”, u kojoj se na jedan zanimljiv način prikazuje moć vizualizacije.

Kako vizualizirati? Sedite u neku udobnu stolicu ili jednostavno pronađite položaj koji vam odgovara. Potrudite se da nema faktora koji će vas uznemiravati: iritirajući zvuci, hladnoća, toplota… Zatvorite oči, umirite disanje. Uspostavite ritmično disanje, idealno bi bilo da vam je izdah duplo duži od udaha, dišite isključivo kroz nos. Pokušajte da svaku svoju misao usmerite na disanje, opuštajući telo u potpunosti. Vizualizirajte ono što želite, koristeći svih pet čula u svojoj viziji. Pokušajte osetiti viziju, kao da je stvarna. Ovu tehniku primenjujte nekoliko puta na dan. Ako vas obuzmu negativne misli, jednostavno ih zamenite pozitivnim. Posle vizualizacije možete koristiti i afirmacije.

vizualizacija2 Živi zdravo: Vizualizacija, alat samorazvoja

Tehnika vizualizacije koristi se kako bismo svesno stvarali slike u umu onoga što želimo ostvariti i tako kreirali željenu realnost

S druge strane, ovu tehniku možete primenjivati dok čekate na autobus, šetate parkom, stojite u nekim od bezbrojnih redova za sve i svašta. Vizualizaciju možete iskoristiti kao jedan od načina za opuštanje. Ukoliko ste na poslu imali stresan dan, probajte da vizualizujete sledeću sliku: nalazite se u salonu za masažu gde vaše telo masiraju mirisnim uljima, a sve što vas opterećuje počinje da klizi kao po nekoj glatkoj površini, polako spada sa vas i oslobađa vas. Ako niste znali, jedna stara mudrost kaže da čovek može da se seća 20 odsto onoga što čuje, 30 odsto onoga što vidi i 50 odsto onoga što čuje i vidi. Zato koristite metod vizualizacije, bilo da želite nešto da zapamtite ili da se drugi sećaju onoga što ste im saopštili. Takođe, i u međuljudskim odnosima postoje brojne mogućnosti da se metodama vizualizacije unapredi nivo i kvalitet veze, kao i da se postignu što bolji odnosi.

Vizualizacija je usko povezana sa psihičkim čulom koji je deo čakre “trećeg oka”. Ta čakra se tokom vežbe vizualizacije može otvoriti i osposobiti nas da vidimo događaje, mesta i vremena izvan ograničenosti zakona fizičke dimenzije.

Ako niste do sada primenjivali ovu tehniku, probajte, ništa ne košta, ne boli, samo može da vam koristi.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac eneregije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Comments