U jarkim bojama i raznim geometrijskim oblicima, umetnica iz Londona, Lakwena Maciver, oslikala je retko korišćeni krov metro stanice, kao deo projekta “osvežavanja” podzemlja prestonice Velike Britanije. Nazvano Back in the Air: A Meditation on Higher Ground, umetničko delo se prostire na 1.400 kvadratnih metara krovne terase Temple stanice. Maciver su angažovali 180 Studios i Westminister City Council u cilju oslikavanja krovne terase, koja se nalazi između reke Temze i prometnice Strand.

Delo treba da predstavlja “svetionik oporavka Londona” u trenutku izlaska iz pandemije korona virusa. Umetnica ističe da Back in the Air predstavlja “vezu” između ljudi, i dodaje da je krov oslikala kako bi “odgovorila na kontekst prostora” dok stvara na javnim mestima. “Prostor mi se učinio relevantnim, budući da se stanica zove Temple, čiji je krov sačinjen od uzdignute platforme koja gleda ka nebesima”, rekla je Maciver, čije se stvaralaštvo prvenstveno bazira na sponi između zemlje i neba, između ljudi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VIGO GALLERY (@vigogallery)

Maciver je za svoju savremenu “viziju raja” upotrebila kaleidoskop boja koje uključuju kraljevskoplavu, energičnu tirkiznu i svetlozelenu u prugama, kvadratima i tekstu. Nakon što je napravila skicu planiranog dizajna, umetnica je svoje crteže pretvorila u obrazac koji je prilepljen na krov upotrebom pločica koje se obično koriste za sportske arene. Odabrala je čvrste pločice radi osiguranosti krova.

“Ovo je bio težak teren za rad”, napominje Maciver koja je objasnila da, imati veliki prostor za popunjavanje, sa raznim preprekama unutar njega, ali i to što na površini ne možete bilo šta da zašrafite ili bušite, a takođe treba da napravite nešto privremeno, ali ujedno otporno na vremenske prilike, nije bilo lako.

Comments