U nekim godinama možete se osećati staro i mudro kao kornjača – iskusili ste mnogo toga, možda ste mogli i bez nekih iskustava, naučili ste (ma studirali ste to!) mnogo o ljubavi, slomljenom srcu, bolu, mudrosti, isceljenju, kretanju ispočetka. Upoznali ste toliko ljudi, da vam je procena nečijeg karaktera i inteligencije postala trenutna, znate ko je iskren, ko nije, znate šta znači osećaj koji imate u nečijem prisustvu i čim upoznate nekog novog, znate da li će ta osoba oplemeniti vaš život, ili će ostati na periferiji. Doneli ste već toliko pogrešnih odluka i iskusili posledice svog impulsivnog ponašanja, kao i svoje nesigurnosti i odlaganja donošenja odluka toliko puta, da ste postali razumni i uravnoteženi i u stanju da se izborite sa gotovo svim životnim situacijama, iznenađenjima, krizama i katastrofama. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by e s (@itslibes)


I jasno vam je da najvećim delom svog života ne možete upravljati, da postoji ogromno mnogo toga što nije pod vašom kontrolom, što ne možete ni da pretpostavite, ni da naslutite, jer vas život i dalje iznenađuje. I to radi bez predrasuda – i na krajnje dobar i na krajnje bolan način. I kad vam se desi nešto fantastično, što vas gane, oduševi, ponese, osećate koliko je život čudesan, dirnuti ste, uzbuđeni, zahvalni i srećni – niste mogli da pretpostavite da tako nešto još može da vam se dogodi. A kad vam se desi nešto ružno (pa makar to bila i neka sitna i nevažna neprijatnost), što vas potrese, zabrine i uznemiri, prosto ne možete da shvatite zašto tako reagujete sa svom svojom postojanošću i iskustvom i kako je moguće da vas nešto tako glupo toliko pomeri i oduzme vam ravnotežu – niste mogli da pretpostavite da biste tako reagovali u nekoj sličnoj situaciji. 

Male stvari – tanani ubodi nelagodnosti, kao i naleti euforije, ledeni trnci niz leđa, trenutni uvidi u brojne mogućnosti koje do sada niste primećivali, kao i velike stvari, krize i prekretnice koje vam menjaju život u trenutku, koji vas podižu na talasu moći, ili vas zatrpavaju pod ruševinama – sve su to lekcije, koje život još nije istrošio, koje još ima za vas, koje još morate da učite i savladavate (često putem ponavljanja). 

Comments