Ničiji krst nije pretežak i nepodnošljiv, kažu vizionari. Svako dobija baš onoliko tereta koliko može da ponese, baš ona iskušenja sa kojima treba da se suoči, trpeza života servira nam školjke od kojih danima patimo u mukama, zato što je loše varenje na redu, a ne zato što želi da nama bude loše. Da bismo izbegli školjke, možda moramo bar jednom da se “otrujemo” njima i da pronađemo lakšu hranu, koja nas ne opterećuje – i da se nje držimo. 

Možda posežete za ciljevima koje u dubini duše smatrate nedostižnim i sumnjate u sebe, da biste naučili da se preispitujete, da upoznajete sebe i da osnažujete svoje dobre i jake strane i štitite slabosti – da biste naučili da verujete u sebe. A onda, možete bolje da postavite ili promenite svoje ciljeve i da dosegnete nešto što je za vas stvarno i istinito i što se možda razlikuje od onog što ste u početku hteli. 

Možda vam se vrtoglavom brzinom dešavaju stvari za koje uopšte niste spremni, dok usput shvatate da za tako nešto niste ni mogli da budete spremni. Klackate se između čuđenja i straha, jer ste na nepoznatom terenu, jer vam je život doneo situaciju koja vas je izvukla iz vaše zone komfora, naizgled trajno – da biste pronašli hrabrost, samostalnost i rešenost da idete dalje, da krčite svoj put, kroz razne nepoznate i nepristupačne terene. Da biste naučili da vam nije potrebno da se osećate sigurno, jer je jedino važno da se krećete. 

Kad pogledate unazad, na prelomne i teške trenutke i periode u svom životu, uglavnom možete da vidite širu sliku, koja vam je tada bila nedostupna, jer vam je percepcija bila sužena, jer ste i sami bili samo delić slagalice na toj slici i proživljavali ste svoj deo. Ali, da se strašne stvari nisu tada odigrale tako kako su se odigrale, vi ne biste bili tu gde jeste, sa razumevanjem i širinom, koju ste usput stekli. Da li je vredelo? To je jedino validno pitanje u svakoj situaciji u kojoj razmišljate o tome koliko ste platili (i koliko plaćate) nešto što ste hteli i čemu ste težili. Ako ste sve vreme bili zaista iskreni, sledili put svog srca i do kraja proživljavali sve što je došlo na red, zaključićete da je vredelo, i da u svom životu ne biste ništa promenili ni ublažili, čak ni one najgore momente. Kada biste sve počeli ispočetka, išli biste istim putem, nosili isti teret, sretali ista iskušenja, učili iste lekcije.

Comments