Svet se ne vrti oko vas i uglavnom je neutralno mesto, koje svako tumači kako mu odgovara, ili kako god ume. Neko se naljuti kad mu kiša pokvari planove, jer je nebo to namerno uradilo – pustilo je kišu, samo da bi se on nervirao. Ukućani su ga sabotirali da ne čuje vremensku prognozu, da bi mu se zbog nečeg osvetili. Svi su krivi za njegova povređena osećanja i remećenje planova i on smatra da se sa pravom ljuti. Sve oko njih postoji samo u odnosu na njih same, na njhove potrebe, planove i osećanja. Kad sve ide kako treba, svet je dobar i život je lep, kad ne ide, neko ima nešto protiv njih. 

To je karikiran primer, ali ilustruje ono što psihologija definiše kao pripisivanje namere i znak je slabe samosvesti i defanzivnog načina razmišljanja koji ne dovodi do rešavanja problema. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste


Vi niste na meti, obično retko kad neko baš ima nameru da vas povredi, sabotira vas, iznervira. Važna osoba vam se ne javlja – možete pomisliti da joj nije stalo do vas. A možete pomisliti da joj nije dobro i da želi sama da rešava svoje probleme i vaše prisustvo joj ne bi pomoglo. Ono što u ovakvim situacijama, kada nema direktne komunikacije, pomislite ono što vas najviše vređa i pogađa (reagujete iz ega), a kasnije se ispostavi da niste bili u pravu i da je nešto drugo bilo u pitanju. To je situacija koja nije kreirana da bi vas povredila, ali ima neki dublji smisao. Da naučite da se ne radi uvek o vama, ni na negativan, ni na pozitivan način. Najčešće, nečiji postupci i ponašanje prema vama, nemaju veze sa vama, nego sa stanjem i osećanjima te osobe i sa njenim problemima (sa kojima možda ne želi da se suoči). 

Kad neko blizak shvati da patite zbog njegovog ponašanja, on se izvinjava i izjavljuje da mu nije bilo ni na kraj pameti da vas povredi, ali jednostavno nije mislio o vašim osećanjima, um mu je bio zauzet nečim drugim. I to je istina – verovatno bolna, jer bliska osoba nije ni pomislila kako ćete se vi zbog nečeg što ona radi ili ne radi osećati, već je sledila neki sopstveni poriv i ideju, ili rešavala neki svoj problem. 

Comments