Mentalno zdravlje i stabilnost znače da se osećate sposobno da izađete na kraj sa svojim problemima i svakodnevnim izazovima, da upravljate svojim emocijama i svojim životom. Da bismo svoje mentalno zdravlje održali u balansu i da bismo se uvek osećali dobro sami sa sobom, potrebno je da praktikujemo ova zlatna pravila.

Osluškivanje svog unutrašnjeg dijaloga

Mi se stalno obraćamo sebi, u našoj glavi, uvek je kovitlac ili tok nekih misli, ili više paralelnih kovitlaca i tokova – obrati pažnju na to kako se obraćaš sama sebi. Osluškuj svoj unutrašnji dijalog, da bi utvrdila kakve reči i poruke sebi upućuješ. Često se sebi obraćamo veoma grubo i uvredljivo – onako kako se nikada ne bismo obratili nekoj bliskoj osobi. Ako smo nespretni, nešto nam ispadne, ili napravimo neku grešku, govorimo sebi “glupačo”, “gusko”, “idiote smotani” – uopšte, skloni smo da se u privatnosti svog uma obraćamo sebi krajnje negativnim i ponižavajućim rečima. Kad uhvatimo sebe kako sebe vređamo i nipodaštavamo, treba da stanemo i da se korigujemo.

Zamisli da se obraćaš najboljoj prijateljici, njoj sigurno ne bi rekla “gusko” i “glupačo” – možda bi se našalila, ali svakako bi pokušala da je uveriš da se ništa strašno nije desilo i da je sve u redu. Zato reci sebi “ništa strašno” ili “ups, ovo je bila greška, da vidim kako mogu to da ispravim”… Koristi reči i rečenice kojima se obraćaš sebi sa poštovanjem i razumevanjem, podrži svoje samopouzdanje i ojačaj osećaj sopstvene sposobnosti. Obraćaj se sebi kao najboljem prijatelju.

Briga o zdravlju

Uravnoteženi obroci, raznovrsna ishrana, fizička aktivnost, dobar san – znaš i sama, to je mantra zdravog života i krajnje je vreme da postane zakon tvoje svakodnevice. Dobar san je ključan za stabilno raspoloženje, nastoj da svakog dana ležeš u isto vreme i da prestaneš da gledaš u ekrane televizora, kompjetera i telefona, barem sat vremena pre spavanja.

Ograniči unos kofeina – konzumiraj kafu samo tokom prepodneva, odaberi vežbanje koje ti najviše prija i praktikuj ga zato što u njemu uživaš (a ne samo zato što želiš da smršaš ili održiš kondiciju) – aktivnosti koje obavljamo sa zadovoljstvom, umnogome doprinse mentalnom zdravlju i stabilnosti (podstiče lučenje endorfina, a to je prirodni “protivotrov” za anksioznost i depresiju).

Nastoj da provedeš što više vremena možeš napolju, na suncu, ili barem na dnevnom svetlu – vitamin D se u našem organizmu proizvodi pod uticajem sunčeve svetlosti, a on je neophodan za održavanje odgovarajućeg nivoa serotonina koji utiče na pozitivno raspoloženje.

Comments