Kritiku shvatate lično 

Koliko god da vam je teško da se izborite sa komplimentima koji u vama izazviaju nevericu, još vam je teže da se suočite sa kritikom. Kad vam neko ukazuje na nedostatke koje treba (i možete) da ispravite, vi se osećate pogođeno, jer je ono što čujete da niste dovoljno dobri i da ne vredite, a ne da ste sposobni da budete bolji i da zaslužujete bolje. Kritika vas duboko pogađa i dugo muči – niste u stanju da je shvatite kao smernicu, niti da je odbacite kao nešto što ne rezonira sa vašom istinom, kao što to čine oni koji vole sebe i sigurni su u sebe. 

Upoređujete se sa drugima 

Uvek možete naći nekog uspešnijeg, srećnijeg i zadovoljnijeg sobom, da mučite sebe zavišću, osećanjem da ništa niste postigli, da nemate sreće, da ste nepravedno zapostavljeni, dok su drugi favorizovani, da svi imaju više mogućnosti i sposobnosti od vas. To nije istina, vrednovanje sebe u odnosu na druge je destruktivno i ne pruža vam motivaciju da unapredite sebe, već vas obeshrabruje. 

Plašite se ljubavi 

Ljubav je zastrašujuća za vas, jer vam je teško da skinete sve slojeve maski koje nosite (ne biste li prikrili svoje „nedostatke“ i prilagodili se) i budete otvoreni i ranjivi. Bezbednije se osećate kada ništa ne osećate i zato ste stalno na oprezu – da se ne zaljubite. To uglavnom znači da pronalazite mane svima koji vam nude pažnju, držite se na distanci i gurate svakoga od sebe. Lakše vam je da uopšte ne rizikujete i da zatvorite svoje srce. 

Sažaljevanje 

Kada ne volite sebe, nešto mora doći na mesto te praznine – obično je to samosažaljenje. Žalite se na svoj život, tužni ste, verujete da vam je učinjena nepravda, da ste žrtva okolnosti, sudbine, ljudi… Satisfakciju nalazite u tome kad vas drugi shvate ozbiljno i priznaju vam da ste jadni i nesrećni i da za to niste uopšte krivi. I niste. Ali jeste odgovorni za to da stvari promenite, da se osećate bolje sa sobom i da budete zadovoljniji svojim životom. Da više volite sebe – a to možete samo vi sami.

Naslovna fotografija: instagram.com/t_evgeniia

Brankica Milošević 

Comments