Najjednostavnije rečeno, ekstrovertne osobe uživaju u društvu, vole da budu zapažene i uključene, glasno izražavaju svoje mišljenje, veoma su komunikativne i ne skrivaju osećanja. Introverti više vole samoću, zatvoreni su i distancirani u kontaktu sa nepoznatima i ne vole da skreću pažnju na sebe. Ukoliko poznaješ i jedno i drugo stanje i nalaziš sebe i u otvorenom izražavanju i u povučenosti, verovatno si ambivertna osoba – spajaš osobine i jednog i drugog tipa ličnost.

Psihološka istraživanja navode brojne prednosti ovog tipa – ambiverti su veoma dobri u komunikaciji, jer se spontano uključuju i angažuju na svim suptilnim nivoima razgovora – slušanja i govorenja. Tu je i bolja sposobnost prilagođavanja okruženju, veštine donošenja odluka (ekstroverti često preterano rizikuju, a introverti oklevaju), kao i uravnoteženiji društveni život. Ambiverti zapravo predstavljaju većinu – više od polovine populacije pripada ovoj kategoriji, dok su ostali pretežno ekstrovertni ili introvertni. A ovo su znaci da pripadaš uravnoteženoj većini.

View this post on Instagram

Dots 💥🖤 #hvar

A post shared by Jacqueline Mikuta (@mikutas) on

Uživaš u društvu, ali i u samoći

Ambivertnost ti daje mogućnost da uzmeš ono najbolje iz sveta ekstrovertnih i sveta introvertnih – da odeš na veliku žurku i da se dobro osećaš i provodiš u gomili ljudi, da se odlično zabavljaš sa najužim krugom prijatelja, kao i da se osećaš savršeno udobno u svojoj samoći i da ti nikada nije dosadno (kao što ekstrovertima jeste, kad ostanu sami), i da se ne osećaš isključeno i kao autsajder (kao što se introverti često osećaju).

Comments