Svi smo iskusili anksioznost u nekim situacijama, a oni koji se stalno bore sa njom, svesni su da imaju problem, poznaju svoje okidače, kao i načine na koje ih anksioznost obuzima. Mnogi međutim, mešaju simptome anskioznosti sa introvertnošću, naročito zato što nemaju neke velike smetnje u funkcionisanju i uspevaju da vode život prema uobičajenim standardima normalnosti. Takozvana funkcionalna anksioznost, pokazuje se kroz ponašanja i osećanja stalne unutrašnje zabrinutosti i strahov koji te ponekad obuzimaju, a na koja si verovatno navikla i ne preispituješ ih, ili ih prosto pripisuješ nervozi i stresu. Mnoge osobe potvrđuju da se ovako osećaju i da verovatno i ne znaju da bi moglo da im bude drugačije i bolje.

Uvek si spremna na najgore

Za svaku situaciju tvoja mašta ima spreman najgori scenario. Stalno pokušavaš da se pripremiš za najgore ishode, uvek pretpostavljaš da ćeš se u nekoj situaciji osećati loše, da ćeš se iscimati i izmaltretirati, da ćeš biti nespretna i da se drugima nećeš dopasti. I to obično nazivaš “psihičkom pripremom” za suočavanje sa situacijama za koje očekuješ da će biti neprijatne, a često se iznenadiš kad otkriješ da je sve prošlo glatko i bez ikakve neprijatnosti i pitaš se zašto ti je trebalo toliko vremena i toliko opterećujućeg razmišljanja kad si to mogla da rešiš tako lako.

Svet vidiš kao preteće i neprijateljsko okruženje

Možda to objašnjavaš (ili čak i drugi vide tako, pa ti nude to objašnjenje) da si tako vaspitana, da budeš nepoverljiva i sumnjičava, što donekle jeste model koji nosiš iz porodice. Ako su svi oko tebe bili podozrivi i bavili se utvrđivanjem svojih granica i odbrana u odnosu na ostatak sveta koji nešto želi da im uzme, da ih iskoristi i da im napakosti, nećeš biti ohrabrena da svet vidiš kao bezbedno mesto, čak ni onda kad ničim nisi ugrožena. Ali ako se stalno osećaš izloženo i ugroženo, verovatno generalizuješ svoja emotivna iskustva i imaš potrebu da se braniš i zaštitiš, da ne bi bila povređena. Teško ti je da se opustiš, da pokloniš poverenje i da se osećaš bezbedno.

Comments