Ljubav prema sebi retko je spontana i prirodna, ona se uči i osvaja, upoznavanjem sebe i ličnim razvojem. Neki uspevaju da sebi opraštaju, da prihvataju svoje nesavršenosti i odustaju od kontrole, a nekima baš teško ide – prema horoskopu, Devicama, Jarčevima, Škorpijama i Ribama je najteže da sebe počnu da tretiraju sa više popustljivosti i blagonaklonosti. 

Devica 

Koliko god da su Device kritične prema drugima, one su još dvostruko kritičnije prema sebi. Koliko god se trude da budu predostrožne i izbegnu probleme, toliko su i vešte u pronalaženju problema – tamo gde ih ne bi bilo da ih nisu same stvorile. Device imaju nerealno visoke standarde i kada ih same ne dostižu, osećaju krivicu, nesigurnost i nedostatak kontrole, čak i kad logički razumeju i priznaju da nisu mogle bolje i više. 

Ukoliko imate Devicu u svom životu, uverite je da to što nije sve pod njihovom kontrolom nije izraz njihove nemoći, već da stvari u životu tako funkcionišu. Ohrabrite je tako što ćete joj skrenuti pažnju na njene uspehe i postignuća i podsetite je da ponekad mora da uspori i da se odmori. 

Jarac 

Kao i Device (a možda i više), Jarčevi vole da kontrolišu sve oko sebe. Veoma su vredni i disciplinovani, ali često sebe iscrpljuju i guraju preko granica sopstvenih mogućnosti. Njima nije dovoljno da u jednoj oblasti života prednjače i postižu uspehe, oni žele da u svemu budu na nivou, pa ako nisu – teško da će imati dobro mišljenje o sebi. Često su pesimisti, jer na taj način predupređuju razočaranje, mada ih taj stav često dovodi do toga da negativno gledaju na sebe, kao i na dobre stvari koje im se dešavaju. 

Jarca ćete ohrabriti tako što ćete mu govoriti šta vam se sviđa kod njega, što ne mora da bude vezano za njegove uspehe – koje ćete takođe primetiti i pohvaliti. Jarac neće tražiti vašu pomoć, ali vi treba da ga redovno obaveštavate da ste tu za njega i da može da računa na vas. Podsetite ga da je sam po sebi, mnogo više od svog uspeha. 

Comments