Sa naglaskom na samo. Kad čujete ovu rečenicu imate sva prava da sumnjate. Jer ako su stvarno drugovi, ovo samo implicira sve drugo o čemu su razmišljali, ali prosto nisu uspeli da realizuju. Ako vam devojka objašnjava svoja viđanja sa onim tipom, rečenicom mi smo samo drugovi, možda joj je neopevano krivo što su samo drugovi, ili pokušava sebe da slaže da tu ničeg nema, iako se potajno nada da će biti, a vama da poturi kako je vaša buduća zamena samo drug.

Ova rečenica je definitivno pogrešna, neistinita i vrlo sumnjiva.

Pojam drugarstva možda zaslužuje takvu rečenicu. Današnji drugovi su možda sutrašnji momci, a bivši momci umeju da budu odlični drugovi.

Prijateljstvo je već nešto drugo. Prijatelja ćete upoznati, iako niste baš puni pozitivnih predrasuda, nego ste narogušeni i spremni da vam se njen prijatelj uopšte ne dopadne. Ali ona vam neće reći ništa sumnjivo o tome kako su oni samo to što jesu. Jer uz prijateljstvo ne ide tako mala i bezvezna reč, kao što je samo. Govoreći o prijatelju, žena će vam reći nešto kao on je moj prijatelj, poznajemo se već deset godina, vrlo smo bliski i mnogo ga volim. Ona takođe želi da se vi zgotivite i potrudiće se da vas poveže negde gde su vam interesovanja i ukus slični, jer joj je zaista lakše da može da vas spoji u društvu, nego da mora da bira između vas dvojice – što se ipak najčešće dešava.

Zona prijateljstva Mi smo samo drugovi Zona prijateljstva: Mi smo samo drugovi

Prijatelj je neko ko te poznaje i voli godinama, ko te je video u raznim tvojim plus i minus fazama, ko poznaje tvoje bivše i zna sve o tvojoj sklonosti ka pogrešnim tipovima i nemogućim vezama. Takođe, prijatelj nikako nije tvoj tip, niti si ti njegov. Tako je jedino moguće, a čak i tako mnogo puta ste razmišljali o mogućoj vezi sa svojim prijateljem. I to sigurno nije ostalo samo u vašoj glavi, nego ste o tome razgovarali sa prijateljem. Jer tako nešto se prijatelju ne može prećutati. Možda ste čak i pokušali, ali u tom slučaju je malo teže dogovoriti se da je to bio pokušaj koji ste dugovali sebi i jedno drugom i da sad opušteno možete da budete najbolji prijatelji. Ali je moguće.

Kad se pojavi tip, momak, partner, neko nov, ko tek zauzima svoje mesto u vašem životu, a možda već zamišlja da ga je zauzeo i da raspolaže svim ekskluzivnim pravima, postojanje vašeg prijatelja ga suštinski remeti. Jer prijatelj je jedan muškarac koji zna o vama sve što on ne zna, a što vi možda i želite da on nikada ne sazna. Sa te tačke gledišta, on je u pravu. Mudar momak, koji pretenduje na mesto partnera, prihvata vašeg prijatelja, posmatra i analizira vaš odnos i – uči. O vama, i o prijateljstvu sa ženom. Jer partnerstvo podrazumeva i prijateljstvo. Dugogodišnji parovi su jedno drugom najbolji prijatelji, a to je pozicija koja se osvaja poverenjem, upoznavanjem, zbližavanjem, a ne eliminisanjem konkurencije.

O, a možda i on ima najbolju prijateljicu? Ako vam nije rekao da mu je to samo drugarica, sve je u redu.

Aleksina Đorđević

Comments