Zavoleli smo ”čarobnu” Ninu i Eurosong je već odavno za nama. Dok čekamo sledeći šljokičasti spektakl, u današnjoj Wannabe plejlisti slušamo i upoznajemo pet drugih čarobnih dama, takođe muzičkih asocijacija na ime „Nina“; veoma različitih senzibiliteta, godina i slave. Neke od njih su evergreen, a neke tek na početku svoje karijere. Sem imena, zajednička osobina im je stav. Pojačajte zvučnike.

1. Nina Zili (Nina Zilli) je popularna mlada italijanska pevačica koja peva mešavinu regea, soula i bluza. Njen stil, i modni i muzički, podseća na treznu Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse), čijem radu i sama kaže da se divi. Njen prvi album Sempre lontano je izašao prošle godine i zabeležio izuzetno veliki uspeh među italijanskom publikom. Mogli ste je čuti na MTV-u, a u melodičnoj pesmi Penelope, ona kaže da je jaka kao lav i da čeka revoluciju.

2. Sećate li se poslednje scene u filmu Before Sunset? Itan Houk (Ethan Hawke) i Džuli Delpi (Julie Delpy) slušaju album Nine Simon i razgovaraju o njenim koncertima. Nina Simon (Nina Simone) je legendarna žena. Njen muzički stil proizilazi iz mešavine gospela, džeza, pop melodija i klasične muzike.  Tokom svojih nastupa je umela da ostvari posebnu vezu sa publikom, koja je ni danas nije zaboravila. Bila je istaknuta aktivistkinja za ljudska prava i objavila je preko 40 albuma, a mi danas slušamo pesmu The Look of Love. Ova nežna numera  govori o ponovnim susretima. Fantastično za one u vezama na daljinu. Poznata je i verzija ove pesme u izvođenju Dasti Springfild (Dusty Springfield).

3. Usporavamo ritam. Delikatna klavirska uvertira pesme Beast i zvonak glas Nine Kinert (Nina Kinert) će vas lako osvojiti. Nina Kinert nam dolazi iz Švedske i ona je fan naučne fantastike. Njen prošlogodišnji album, Red Leader Dream, inspirisan je Star Wars triologijom. Zanimljivost za geek poklonike ovog pokreta: Džordž Lukas (George Lucas) je zvanično uvrstio njen album u Star Wars Extended Universe. Između elektronske, pop i folk muzike je njena istinita naučna fantastika o ljubavi i avanturi. Po zvuku, pesma Beast pomalo podseća na rane radove The Corrs, za one koji se sećaju ove irske grupe, a pomalo i na filmsku muziku Jan Tirsena (Yann Tiersen).

4. Nina Hagen je sve samo ne obična. Mala deca bi od nje mislila da je veštica. Ova nemačka glumica i pevačica je kraljica disko-pank-opere. Rođena u Istočnoj Nemačkoj, karijeru počinje da gradi prebegom u Zapadni Berlin i od tada ne prestaje da šokira javnost svojom ekscentričnošću. Za nju je Lejdi Gaga (Lady Gaga) potpuni amater. Jedan kritičar njeno pevanje opisuje na sledeći način: „…she thrusts herself into the music, aggressively, directly, furiously, roars in the most beautiful opera alto, then, through shrieks and squeals, precipitates into luminous soprano heights, she parodies, and howls on stage like a dervish”.
Slušamo njenu obradu čuvene pesme Dejvida Bouvija (David Bowie), Ziggy Stardust.

Bonus: Nina Fićović

U ovoj plejlisti nećemo preskočiti ni sjajnu pesmu naše urednice Nine Fićović! Poslušajte pesmu Wannabe koja predstavlja svojevrsni soundtrack magazina!


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude, i još previše toga.

Comments