Da li ste spremni da kroz zabavu dovedete sebe u formu? To je upravo ono što Zumba program jeste u potpunosti. Vežbanje kroz zabavu, zvuči idealno hajde da provirimo u zumba svet i otkrijemo kako funkcioniše.

Zumba je fitness program koji sjedinjuje igru i vežbanje. To je uzbudljiv, efikasan i lak program za praćenje, Latino inspirisan, spaljuje kalorije, dance fitness zabava koja nas tera da se pokrećemo i zabavljamo a i da budemo radosni i zdravi. Osmislio ga je igrač i koreograf Alberto Perez (Alberto Beto Perez) iz Kolumbije tokom devedesetih godina.

Program kombinuje internacionalnu muziku sa igrom u nameri da učini vežbanje zanimljivim. Najčešće je to Gramijem (Grammy Award) nagrađena muzika bržeg ritma. Od 2001.  godine kada je osvojio svet pa do danas prerastao je u najveći plesno-vežbajući program koji je isprobalo preko 12 miliona ljudi, svih oblika, građe i starosti.

Zumba programi se organizuju na 110 hiljada lokacija sa licenciranim instruktorima i to u 125 zemalja. Takođe su dostupna i DVD izdanja sa programom vežbanja koji mozete primeniti i kod kuće, kao i Zumba video igra kroz koju možete igrati i zabavljati se.

Verovali ili ne ovaj program je nastao slučajno kada je jednog dana igrač i koreograf Beto pošao da održi standardni aerobik program i shvatio da je zaboravio standardnu muziku za aerobik. Palo mu je na pamet da čas spase i realizuje koristeći svoj miks muzike koji je stalno nosio u rancu, a to su bile mešavine salse i merengea uz koji je on odrastao. Spontano je stvorio novu vrstu plesa – fitnesa koji pušta da vas muzika ponese i da iz nje proizađe pokret. Energija je preplavila salu, a ljudi nisu mogli prestati da se osmehuju. Njegova grupa je volela ove novine i revolucionarna ideja je rođena. Zumba fitness party.

Ovaj se stil vežbanja prvo preselio u Majami na Floridu, gde su ga podržali još dvoje kolega iz Kolumbije takođe plesača i fitness instruktora, a ubrzo se zumba pretvorila u preduzeće i zaštićeni brend koji osvaja svet. Ovaj se program i dalje razvija, menja i širi ali je njegova osnovna zamisao ostala ista: vežbanje iz zabave, vežbanje koje jeste zabava i koje donosi samo čistu sreću.

Zumba vizija je da se prazne sale širom sveta popune Zumba ljudima koji će ruku pod ruku vežbati sa najboljim instruktorima i živeti filozofiju zdravlja, sreće i ljubavi prema svemu što radite i čime se bavite, a naročito prema vežbanju.

Osvaja zar ne?

Nije potrebno da znate da igrate, nije potrebno da imate iskustvo u igri i vežbanju – sve što vam treba je samo dobra volja. Ostalo će doći samo od sebe,  a uz to ćete  i bolje izgledati, odlično  se provesti, bolje osećati, biti sigurniji i imati više samopouzdanja, imati bolje držanje i strukturu tela.

Princip Zumba Fitness-a je da svako može da trenira. I mladi, i stariji… koraci nisu teški, ali se njihovim intenzivnim ponavljanjem u raznim varijantama dolazi do efekta vežbi. Neki čak opisuju Zumbu kao “vežba u senci”, jer na jedan lak i zabavan način vi u stvari vežbate. Pored toga što se ovakvim vežbanjem aktiviraju mišići celog tela, velika pažnja se pridaje upravo estetski najugroženijim delovima tela, kao sto su zadnjica, butine i stomak.

Javite nam utiske!


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments