Svake godine, obično druge subote u avgustu, u Cirihu se organizuje najveća tehno žurka na svetu, koju poseti oko milion ljudi iz svih krajeva planete. Titulu najveće tehno žurke na svetu ciriška Ulična parada je preuzela 2004. godine, kada u Berlinu iz određenih razloga prestaje da se organizuje Parada ljubavi (Love Parade).

172436 the zurich street parade switzerland Zurich Street Parade: 20. godina

Najveći javni događaj u Cirihu biće ponovljen i ovog leta, 13. avgusta, i to će biti jubilarni 20. put. Zanimljivo je da je ovaj svojevrsni jednodnevni festival, na kojem svi nose različite kostime i đuskaju uz ritam elektronske muzike duž obale Ciriškog jezera i u samom centru grada, izrastao iz jedne studentske inicijative.

Naime, student ciriškog univerziteta Marek Krynski organizovao je dva paradna kamiona, kakvi se i danas koriste na Uličnoj paradi – čije je zvanično ime “Lovemobiles” – a koje je pratilo oko 1.000 ljudi. Ovaj događaj je poznatiji pod nazivom “Demonstracije za ljubav, mir, slobodu, i toleranciju”. Prilično hipi, rekli bismo danas. Ovo se desilo 5. septembra 1992. i od tada se broj posetilaca svake godine rapidno uvećavao, da bi 2001. postigao cifru od milion ljudi, čime je konačno izašao iz senke Berlin Love Parade-a.

Z 3 copy Zurich Street Parade: 20. godina

Nakon petogodišnje pauze Demonstracija za ljubav, mir, slobodu i toleranciju, organizatori Ulične parade su od 1998. godine počeli da organizuju paradu tako da da svake godine ovaj festival ima moto koji će promovisati njegove osnovne vrednosti. Ovogodišnji moto je jednostavno glasi “20 godina ljubavi, slobode, tolerancije i poštovanja” i kroz njega se organizatori okreću 20 godina nazad u prošlost, istovremeno gledajući u budućnost, najavljujući nastavak organizovanja ovog događaja.

Šta možete da očekujete ukoliko odete na Street Parade? Ovaj festival-parada počinje nešto posle podne, kada niz kamiona krene duž obale Ciriškog jezera, sa svojim posadama, plesačima i plesačicama i muzikom, kako bi predstavili ciriške klubove, barove i trgove gde će se odvijati glavna zabava u toku noći. Kolona se zaustavlja na svakih svakih 300-400 metara, pri čemu publika koja stoji na ulicama egzaltirano đuska i peva. Sjajna atmosfera nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Oko vas će na sve strane prolaziti kostimirani posetioci, često obučeni tako da promovišu moto festivala.

Pored centralnog dela uz obalu jezera, na obali Limata, reke koja protiče kroz centar Ciriha i uliva se u jezero, u mnogobrojnim barovima žurke su već počele. Stotine prolaznika, mladih, starih, sa svih strana sveta, ide okolo i uživa u šarenilu i različitim tipovima muzike. Svuda se mogu naći i različiti specijaliteti istočnjačkih, evropskih i latinoameričkih kuhinja, voće, slatkiši i sve neophodno da ostanete na nogama celog dana. Naravno, veče je rezervisano za glavni program.

Najbolji DJ-evi na svetu su te večeri gosti na Uličnoj Paradi, i svojom muzikom u različitim klubovima i na trgovima pružaju posetiocima festivala najluđi provod na planeti. Tokom ove večeri sva mesta su puna, te, ako je najavljena kiša za ovaj dan, neophodno je da rezervišete karte kako biste se pridružili nekoj od mnogobrojnih žurki – iako će napolju uvek postojati jako veliki broj onih kojima čak ni kiša neće pokvariti zabavu.

Sutradan, kada se probudite u popodnevnim časovima i izađete u potragu za jakom kafom, kako biste se bar malo oporavili od najboljeg izlaska ikada, šokiraće vas čistoća grada. Nigde opušaka, čaša, flaša i svih onih stvari po kojima ste hodali prilikom povratka kući. Neke navike se ipak teško menjaju, a stereotipi ponekad potvrđuju.


Dušan Milojević nekada talentovani student sociologije, zahvaljujući svojoj neodgovornosti i povodljivom duhu nikada nije završio studije već je počeo da luta po svetu kroz različite profesije i veze, završivši kao bebisiterka u Tribeci. U pauzama između čuvanja deteta po parkovima na Menhetnu i fotografisanja u backstage-u na njujorškom fashion week-u ponekad nešto i napiše. Obožava shopping samo kada ima dovoljno keša, a glavna dilema poslednjih meseci mu je šta bi mu Frank Sinatra rekao u slučaju “If I can NOT make it there”.

Comments